În funcție de antibioticul care ți-a fost prescris, este posibil să vrei să eviți alcoolul. Iată de ce.
Exemple de antibiotice cu care ai vrea să eviți să amesteci alcoolul includ metronidazol, tinidazol, sulfametoxazol și trimetoprim. Aceste medicamente, atunci când sunt amestecate cu alcool, pot provoca efecte adverse, cum ar fi dureri de cap, vărsături și creșterea ritmului cardiac, potrivit Mayo Clinic.
Rețineți că aceasta nu este o listă cuprinzătoare și că aceste medicamente pot purta nume de marcă diferite. Atunci când luați în considerare orice interacțiune potențială, cereți sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului în ceea ce privește impactul anumitor medicamente.
Chiar dacă nu vi se prescrie un medicament care interacționează direct cu alcoolul, efectele secundare negative se pot simți potențate. Deoarece atât antibioticele, cât și alcoolul pot provoca greață și amețeli, ambele luate în același timp pot intensifica efectele. Experții în sănătate recomandă că este important să citiți prospectul și să respectați indicațiile, notează Healthline.
În timp ce unele antibiotice prezintă riscuri mai mari atunci când sunt consumate cu alcool, altele nu au avertismente de interacțiune periculoasă pe etichete. De fapt, există cinci antibiotice prescrise, cunoscute sub numele de ciprofloxacină, azitromicină, amoxicilină-clavulanat, amoxicilină și cefalexină, dintre care niciunul nu avertizează împotriva consumului în comun de alcool, potrivit New York Times.
Mai mult, multe medicamente eliberate fără prescripție medicală concepute pentru a combate simptomele răcelii și gripei conțin niveluri scăzute de alcool. În prezent, nu există avertismente împotriva utilizării acestor produse pentru răceală și gripă în combinație cu antibioticele.
Indiferent dacă există sau nu avertismente de sănătate pe etichete, dacă aveți îngrijorări, nu ezitați să vorbiți cu medicul dumneavoastră. Și, în timp ce experții sugerează că riscurile pentru sănătate sunt probabil scăzute atunci când se amestecă alcoolul și antibioticele menționate mai sus, poate avea totuși alte consecințe negative asupra sănătății, cum ar fi creșterea timpului necesar pentru recuperarea după o boală.
De asemenea, s-a demonstrat că alcoolul are un impact asupra calității somnului, un factor important pentru oricine se află în modul de recuperare. Pentru a oferi organismului tău cele mai bune șanse de recuperare rapidă, ia în considerare posibilitatea de a aștepta până după ce ai terminat de luat medicamentele pentru a bea un pahar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News