Armand Assante: Dacă aş face un film despre România, el s-ar numi 'Afirmare'

Data publicării:
Armand Assante, captură video Facebook
Descriere foto: Armand Assante, captură video Facebook

Actorul american Armand Assante, cunoscut pentru rolurile sale din "Gotti", "American Gangster", "Hoffa", "The Mambo Kings" sau "California Dreamin'', a declarat sâmbătă că, dacă ar regiza un film despre România, acesta s-ar numi "Afirmare".

Starul american a fost invitat la Buzău International Arts Fest (BIAF), eveniment dedicat artei în toate formele sale, incluzând filmul, teatrul, arta plastică, fotografia, arta stradală şi dansul. Festivalul îşi propune să promoveze prin cultură şi artiştii români, dar şi atracţiile turistice care se regăsesc în Ţinutului Buzăului.



Într-o conferinţă de presă, el a apreciat cinematografia românească şi a spus că, dacă ar regiza un film despre România, el s-ar numi "Afirmare".

"Aveţi un uimitor catalog de filme. Nu sunt expert în cinematografia românească, dar am văzut pe puţin 15 filme remarcabile şi cred că viitorul este al vostru. Expresia culturală care se trage din filmografia românească este fenomenală şi nimeni nu a negat-o, este profund respectată. Dacă aş face un film despre România, el s-ar numi 'Afirmare'. De ce spun asta? Pentru că ceea ce s-a întâmplat în România după cel de-al Doilea Război Mondial, în anii '60 - '70 - '80, a fost incomparabil cu ceea ce s-a întâmplat în alte ţări din lume, a fost oribil ce s-a întâmplat în România. Mulţi oameni şi-au pierdut viaţa. Ceea ce văd eu ca un american - văd o societate care, în mod constant, a încercat să îşi afirme identitatea. Pentru mine, venind aici în anii 2000, acum în anul 2023, România a făcut schimbări vaste. Spre deosebire de anii '60 - '70, în România este cu totul o altă lume. Aşa că aş numi filmul 'Afirmare'", a declarat Armand Assante.

Prezent la conferinţa de presă, fostul ministru al Culturii Lucian Romaşcanu a subliniat că se fac eforturi astfel încât cinematografia să fie sprijinită financiar prin intermediul relansării cash-rebate, rambursarea investiţiilor pentru producţiile filmate în România, notează Agerpres. 

 

"Cinematografia românească are cel puţin două componente: partea de finanţare a filmelor care se face prin Consiliul Naţional al Cinematografiei din subordinea Ministerului Culturii, care are un buget nu foarte mare, dar este cel care a produs aceste filme cu care ne lăudăm în festivaluri şi peste tot. A doua componentă foarte importantă este România ca ţară gazdă a producţiilor internaţionale. Această schemă de cash-rebate care înseamnă că se dau înapoi nişte bani din totalul banilor investiţi în ţara respectivă - am avut acest cash-rebate în mandatul meu trecut, din păcate un şir întreg de erori a determinat blocarea acestei scheme. Avem promisiunea din partea Guvernului că va fi finanţat tot ce trebuie plătit, lucru care a fost primit foarte bine de producătorii internaţionali, iar în măsura în care aceste lucruri se vor întâmpla, vom porni o nouă schemă şi atunci vom lucra de la egal la egal cu toate ţările care sunt competitoarele noastre", a spus Romaşcanu.

Prezenţa lui Armand Assante la BIAF a fost un bun moment de a-şi întâlni colegii de pe platoul de filmare al peliculei "California Dreamin" (2007), regizată de Cristian Nemescu.

"Am avut multe discuţii cu impresari, pentru că ne dorim în fiecare an să avem personalităţi remarcabile din zona asta a cinematografiei mondiale, teatrului şi, după foarte multe discuţii, am reuşit să intrăm în legătură cu domnul Assante. Se pare că a contat foarte mult că i-am avut în anii trecuţi pe Michele Placido şi Franco Nero. Era foarte încântat să vină în România să îşi întâlnească prietenii vechi, ceea ce s-a şi întâmplat deja. A fost cumva în elementul său", a precizat organizatorul BIAF, Irinel Constantinescu. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel