Actul normativ pentru aprobarea schemei de ajutor de stat destinate domeniului cultural va fi discutat cu potenţialii beneficiari pentru a putea fi îmbunătăţit, anunţă Ministerul Culturii.
Reprezentanţii Guvernului şi Ministerului Culturii au avut, în cursul zilei de marţi, o nouă întâlnire cu cei din sectorul cultural-creativ şi artişti, mai ales în urma neclarităţilor apărute în spaţiul public cu privire la modul în care va fi implementată schema de ajutor de stat anunţată săptămâna trecută, precum şi la categoriile de operatori culturali cărora li se va adresa, precizează MC, într-un comunicat de presă.
"Artiştii reprezintă inima sectorului cultural, iar acest lucru ne dorim să reiasă din actuala schemă de ajutor de stat. Suntem conştienţi de faptul că cei care activează în acest domeniu au nevoi şi aşteptări diferite. Vorbim de artişti, actori, interpreţi, personalul angajat în aparatul tehnic şi întreg ecosistemul cultural. În acest moment, actul normativ nu este în dezbatere publică, însă vom continua seria de întâlniri cu cât mai mulţi reprezentanţi ai sectorului cultural, astfel încât să putem creiona o schemă de ajutor de stat eficace şi care să respecte toate normele naţionale şi europene. Banii trebuie să ajungă echitabil, acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, să salveze zonele aflate în acest moment în dificultate, dar să încurajeze şi performanţa artistică", a declarat vicepremierul Raluca Turcan.
Astfel, în urma discuţiei de marţi de la Palatul Victoria a reieşit că "actul normativ pentru aprobarea schemei de ajutor de stat va fi discutat cu potenţialii beneficiari pentru a putea fi îmbunătăţit".
"Dimensionarea cât mai exactă a impactului financiar şi stabilirea numărului total de beneficiari eligibili sunt condiţii fundamentale pentru succesul acestei scheme. În acest sens, am extins perioada de înscriere a actanţilor culturali vizaţi în Registrul Sectorului Cultural până miercuri, 9 decembrie 2020. De îndată ce vom avea date cât mai exacte pentru a putea cuantifica efortul financiar necesar, vom lansa actul normativ de aprobare a schemei în dezbatere publică. Toţi operatorii culturali vor fi invitaţi să transmită puncte de vedere, astfel încât să se poată identifica cele mai bune soluţii pentru utilizarea eficientă a fondurilor în sprijinul întregului sector şi pentru diminuarea efectelor pandemiei", subliniază Ministerul Culturii.
În cadrul întâlnirii, conform sursei citate, vicepremierul Raluca Turcan a propus ca echipele Guvernului şi MC să aibă întâlniri zilnice cu toţi reprezentanţii artiştilor, lucrătorilor culturali, ai companiilor de tehnică pentru evenimente, ONG-urilor şi organizatorilor de evenimente pentru definitivarea schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural.
MC reaminteşte că schema de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii va asigura finanţarea nerambursabilă a actanţilor din unul dintre următoarele domenii culturale: artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie), patrimoniu, carte, audio-vizual, educaţie culturală, sectorul cultural independent. Plafonul maxim al fiecărui proiect cultural va fi de 800.000 euro/ beneficiar.
În acest sens, MC extins perioada de înscriere a actanților culturali vizați în Registrul Sectorului Cultural. (link: https://www.culturadata.ro/registrul-sectorului-cultural/) până miercuri, 9 decembrie 2020. „De îndată ce vom avea date cât mai exacte pentru a putea cuantifica efortul financiar necesar, vom lansa actul normativ de aprobare a schemei în dezbatere publică”, se mai arată în comunicat.
Luni, peste 90 de artişti români, între care Delia, Antonia, Carla's Dreams, Connect-R, Florin Ristei, Horia Brenciu, Inna, Loredana, Paula Seling, Smiley, Ştefan Bănică, Vama şi Voltaj, i-au adresat o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban în care solicită includerea artiştilor în schema de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural.
În scrisoarea deschisă, adresată deopotrivă vicepremierului Raluca Turcan şi ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, postată pe Facebook, artiştii subliniază că "existenţa sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artişti".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News