„Avem destinul în mâinile noastre”. Dr. Roxana Voica, despre bolile pe care le preluăm de la părinți și cum le putem preveni

Data actualizării: | Data publicării:
Youtube / Bun Bine, Dr. Mihail - Roxana Voicu
Descriere foto: Youtube / Bun Bine, Dr. Mihail - Roxana Voicu

Dr. Roxana Voica a discutat cu Dr. Mihail despre principalele problemele ale oamenilor trecuți de 25 de ani. Ea este specializată în gastroenterologie şi este și medic primar boli infecţioase, cu supraspecializare în nutriţie clinică (Standford University).

„De la vârsta de 3 ani, microbiomul unui copil nu mai poate fi schimbat semnificativ. Acesta are niște straturi. Fiecare bacterie supraspecializată în a face ceva mănâncă câte o fibră de un anumit fel. La 3 ani, semnătura microbiomului este fixă. Putem influența doar straturile superioare. Imaginați-vă o grădină, puneți o plantă, o mai udați și așa puteți schimba solul, însă baza de jos nu poate fi modificată”, spune Dr. Roxana Voica, în podcastul Bun, bine, cu Dr. Mihail.

Surprinzător ce aveau tinerii de 25 de ani

Dr. Roxana Voica încearcă să aducă niște lumină în rândul oamenilor care nu înțeleg că încă din copilărie oamenii își trasează sănătatea. Deseori, adulții se întreabă cum de copiii lor pot mânca junk food și dormi prost, fiind totuți neafectați, cel puțin în aparență.

„Ulterior, copiii sunt extraordinar de flexibili metabolic. Dacă un copil mănâncă junk food, nu pățește nimic în comparație cu un adult de 40 de ani. Se numește flexibilitate metabolică, și corpul lor o are.

Sistemul lor imunitar, care este obișnuit cu ce e rău și ce e bine și care este cel mai bine activat, le oferă această flexibilitate de a nu face boli dacă mănâncă și dorm prost.

Aceasta durează până la 25 de ani. După 25 de ani, ori suntem sănătoși, ori suntem deja bolnavi. S-au făcut niște studii pe oameni care au murit tineri, din diverse cauze.

La autopsie s-a observat că aveau plăci de grăsime pe vasele de sânge și era surprinzător că la 25 de ani se întâmplă asta. Noi, în realitate, nu simțim nimic. Nu simțim până la o vârstă. Motiv pentru care flexibilitatea aceasta metabolică ne ajută până la un punct”, spune Dr. Roxana Voicu.

 

Youtube video image

 

 

Copiii nu preiau toată gena părinților. Cum poți schimba propriul destin

Specialista mai adaugă că un tânăr adult va avea stilul de viață influențat de proprii părinți, dar prin modul în care se raportează aceștia la sănătate în general, nu din prisma geneticii.

„Copiii vor prelua de la părinți cam baza și, automat, în adolescență, când se schimbă emoțiile și creierul, se vor împrieteni cu oameni care au tot felul de stiluri de viață: fast food, alcool. Nicio problemă, au suficiente resurse să treacă peste acest lucru.

Se zice că pentru a trăi mult trebuie să îți alegi familia, părinții. Oare câți credem că moștenim de la părinți? Cam 15%, spun geneticienii, poate 20%. Au fost făcute studii pe gemeni identici și au arătat că dacă unul face cancer, celălalt are doar 13% șanse de a face același lucru.

Ce voiam să zic e că, de fapt, destinul - și acesta este principalul mit - este în mâinile noastre într-o proporție mai mare decât ne-am aștepta. Știți ce moștenim de acasă de fapt? Stilul de viață. Un sfert din viață ne-o petrecem cu niște părinți care, dacă au o boală sau un stil de viață care a dus la acea boală, îl vom moșteni și noi automat”, spune Dr. Roxana Voicu.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel