Băile cu gheață, beneficii și contraindicații. Este nevoie de ”un timing bine definit, adică 120 de secunde”, spune un medic sportiv.
Băile cu gheață au fost, pentru multă lume, asociate cu activitatea sportivă, în special cu recuperarea după un efort fizic intens. Acestea pot fi folosite și de populația largă, dar în anumite condiții medicale, nefiind recomandată diabeticilor sau celor cu afecțiuni cardiace.
Înainte de a încerca o baie de gheață, este important să știi dacă este sigură pentru tine. Consultați în prealabil medicul dumneavoastră, deoarece băile de gheață pot avea efecte negative și potențial periculoase asupra persoanelor care au anumite afecțiuni medicale:
- boli de inimă
- hipertensiune arterială
- diabet
- neuropatie periferică
- circulație deficitară
- stază venoasă
- boala aglutininei reci, notează Cleveland Clinic.
Atâta timp cât aveți o stare de sănătate bună, condiție principală pentru a face o baie cu gheață, aceasta vă poate aduce o serie de beneficii: fizice, mentale și funcționale.
Un mic studiu din 2017 a arătat că băile de gheață ar putea să nu fie atât de benefice pe cât se credea odată, dar mulți profesioniști din domeniul medical, mai ales cei care lucrează cu sportivii de performanță, le consideră încă utile.
”Beneficiile intratului în gheață și ale frigului sunt multiple. Gheața a fost folosită încă din antichitate pentru a trata o serie de afecțiuni, nu neapărat legate de sport, de efortul fizic excesiv, ci și ca un mijloc de a-ți păstra tinerețea.
Trebuie să fim conștienți că acest lucru trebuie făcut inteligent și pe un timing bine definit, adică 120 de secunde, așa orice expunere segmentară sau a întregului corp trebuie gândită.
Mai este și varianta frigului uscat, adică acele camere de -110 grade în care putem intra doar cu slip, mănuși și ciorapi, și avem aceleași beneficii”, a spus dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, la Medicool de la Antena 1.
Citește continuarea pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News