Bărbat ucis de vitamina D. Ce spune medicul legist: "Suplimentele pot avea riscuri foarte serioase"

Data publicării:

Ni se spune adesea cât de periculoase sunt deficiențele de vitamine pentru sănătatea noastră, motiv pentru care mulți dintre noi încearcă să suplinească lipsurile prin suplimente. Dar ceea ce presupui că îți sporește starea de bine ar putea face exact contrariul dacă nu ești atent. Un nou raport din Marea Britanie evidențiază pericolele pe care le presupune excesul de vitamine, după ce un bărbat a fost ucis de suplimentele de vitamina D pe care le lua de luni de zile.

Un raport din 22 februarie al medicului legist din Surrey, Anglia, prezintă în detaliu moartea lui David Mitchener, în vârstă de 89 de ani. Potrivit raportului, Mitchener a fost internat la Spitalul East Surrey pe 10 mai 2023, cu hipercalcemie. Aceasta este o "afecțiune în care nivelul de calciu din sânge este peste nivelul normal", conform Clinicii Mayo.

Bărbat ucis de vitamina D

În ciuda faptului că a fost supus unui tratament, bărbatul de 89 de ani a murit în spital 10 zile mai târziu, pe 20 mai. O autopsie a constatat că principala cauză a morții sale a fost toxicitatea vitaminei D și hipercalcemia, alături de insuficiența cardiacă și renală.

El lua suplimente de vitamina D de luni de zile

Înainte de moartea sa, testele medicale au arătat că nivelul de vitamina D al lui Mitchener era la nivelul maxim înregistrat de laborator. Bărbatul în vârstă de 89 de ani luase suplimente de vitamina D cu cel puțin nouă luni înainte de a muri, potrivit raportului medicului legist.

"Nu existau avertismente pe sau în ambalaj care să detalieze riscurile specifice sau efectele secundare ale consumului de suplimente de vitamina D", se arată în raport.

Medicul legist avertizează că "suplimentele pot avea riscuri foarte grave"

Medicul legist Jonathan Stevens a declarat că investigația sa privind moartea lui Mitchener a dezvăluit zone majore de îngrijorare. În primul rând, el a menționat că "suplimentele de vitamine pot avea riscuri și efecte secundare potențial foarte grave atunci când sunt luate în exces".

Medicul legist și-a exprimat convingerea că cerințele actuale de etichetare a produselor alimentare "nu impun ca aceste riscuri și efecte secundare să fie scrise" pe ambalajul suplimentelor și că există o "absență de avertismente și îndrumări adecvate privind dozajul" acestor produse eliberate fără prescripție medicală (OTC).
În raportul său, Stevens a îndemnat producătorii de suplimente și organismele de reglementare să facă mai mult pentru a-i face pe consumatori să conștientizeze riscurile potențial fatale care pot apărea în urma administrării unor cantități excesive de vitamine.

"În opinia mea, există riscul ca în viitor să se producă decese dacă nu se iau măsuri", a declarat acesta.

Ar trebui să fiți conștienți de semnele de toxicitate a vitaminei D

Organismul dumneavoastră are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul, astfel încât să puteți construi și menține oasele sănătoase.

"Proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante și neuroprotectoare susțin sănătatea imunitară, funcția musculară și activitatea celulelor cerebrale", explică Clinica Mayo.

Dar prea mult dintr-un lucru bun poate fi o problemă serioasă. Toxicitatea vitaminei D, cunoscută și sub numele de hipervitaminoză D, poate apărea atunci când aveți o cantitate excesivă de vitamina D în organism - ceea ce este de obicei cauzat de supradozajul de suplimente.

"Consecința principală a toxicității vitaminei D este o acumulare de calciu în sânge (hipercalcemie), care poate provoca greață și vărsături, slăbiciune și urinare frecventă", precizează Clinica Mayo. "Toxicitatea vitaminei D ar putea progresa până la dureri osoase și probleme renale, cum ar fi formarea de pietre de calciu."

Doza recomandată de vitamina D pentru majoritatea adulților este de 600 de unități internaționale (UI) pe zi. S-a demonstrat că administrarea a 60.000 UI pe zi de vitamina D timp de mai multe luni provoacă toxicitate, potrivit Clinicii Mayo, relatează bestlifeonline.com

Alte semne de toxicitate a vitaminei D pot include scăderea poftei de mâncare, constipație, deshidratare, sete crescută, confuzie, letargie, oboseală, slăbiciune musculară, dificultăți de mers și dureri osoase, potrivit Cleveland Clinic. Dacă luați suplimente de vitamina D și dezvoltați oricare dintre aceste simptome, trebuie să vă consultați medicul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel