O băutură pe care foarte mulți români o savurează cel puțin în fiecare dimineață este asociată cu deficiența de vitamina D. Și oricâte alimente bogate în vitamina D sau suplimente ai lua, organismul nu o va absorbi din cauza ei.
Un român consumă anual circa 2,3 kilograme de cafea, cifră ce plasează România pe locul 49 în clasamentul mondial și pe locul 24 din cele 27 de țări din Uniunea Europeană, conform datelor World Research Institute. Dar cafeaua, oricât de bună ni s-ar părea, are un afect advers neștiut.
Un nou studiu, însă, sugerează că, dacă aveți un consum regulat și mare de cofeină, cafeaua ar putea interfera cu capacitatea organismului de a absorbi vitamina D. Iată ce ar trebui să știți:
Studiul, realizat de cercetători din China și Brazilia, care a fost publicat în Jurnalul Internațional pentru Cercetarea Vitaminelor și Nutriției , a pornit de la ipoteza evidențiată de cercetări anterioare că, de fapt, consumul de cofeină ar fi legat de o scădere a creării receptorilor pentru vitamina D.
Studiul a examinat datele nutriționale colectate de la peste 13.000 de participanți, cu vârsta între 30 și 47 de ani, la Ancheta națională americană de examinare a sănătății și nutriției, desfășurată între 2005 și 2006. Apoi, ajustându-se pentru o serie de alte variabile legate de sănătate, cercetătorii au examinat riscul clinic ca deficiența de vitamina D să fie bazată pe aportul de cofeină.
Citește continuarea pe DC MEDICAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News