Cât de periculoase sunt băuturile energizante. Nu te așteptai la asta

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Pexels/GEORGE DESIPRIS
Descriere foto: Sursă foto: Pexels/GEORGE DESIPRIS

Doctor Mihail a vorbit despre băuturile energizante și care sunt cazurile în care acestea nu sunt dăunătoare.

Băuturile energizante sunt populare pentru capacitatea lor de a oferi un plus rapid de energie și concentrare, datorită ingredientelor stimulante pe care le conțin. Cu toate acestea, consumul lor frecvent sau în cantități mari poate avea efecte adverse asupra organismului uman.

Cofeina este principalul stimulant din băuturile energizante, adesea în cantități mari. Cofeina stimulează sistemul nervos central, crescând starea de vigilență și reducând senzația de oboseală. Majoritatea băuturilor energizante conțin cantități semnificative de zahăr, care oferă un boost rapid de energie. Totuși, acest lucru poate duce la un „crash” ulterior, adică o scădere bruscă a energiei.

Băuturile energizante pot îmbunătăți temporar atenția, viteza de reacție și performanța fizică, făcându-le populare printre sportivi și persoane care au nevoie de un boost rapid de energie. Consumul regulat de băuturi energizante este asociat cu un risc crescut de probleme cardiovasculare, inclusiv hipertensiune, palpitații și, în cazuri extreme, stop cardiac. De asemenea, cofeina din băuturile energizante poate duce la dependență, ceea ce face ca organismul să necesite cantități tot mai mari pentru a obține aceleași efecte.

Te-ar putea interesa și: Doctor Mihail, despre consumul de alcool: „E ca și cum ai turna clor într-un acvariu plin de pești”

Dacă sunt consumate înainte de o activitate fizică ușoară, băuturile energizante pot ajuta la creșterea energiei și a performanței. Totuși, trebuie evitate în cazul activităților intense sau de lungă durată, unde deshidratarea poate fi o problemă.

„Poate să fie chiar fatal”

Doctor Mihail a explicat care sunt situațiile în care băuturile energizante nu fac rău, ba chiar ajută, dar și care sunt riscurile consumului unor astfel de băuturi. Acesta a declarat faptul că este foarte important contextul în care sunt consumate astfel de produse pentru că pot fi fatale pentru anumite persoane.

„Aceste băuturi par să fie demonizate în ultima vreme și vreau să înțelegem din start că nu există, cu câteva excepții, alimente bune sau proaste sau băuturi bune sau proaste. Țigările sunt proaste, alcoolul este foarte rău, pentru sănătate, dar în rest, când vorbim despre un aliment sau o băutură, contează foarte mult contextul și cine le consumă. Dacă ești un atlet care nu a mâncat de 24 de ore și urcă pe munte și cară o greutate în spate și nu mai are resurse să urce, nu mai are glicogen în mușchi, corpul lui începe să îi topească mușchii ca sa folosească aminoacizii, să îi convertească în glucoză, să îi dea energie, pentru acel om, energizantul este fix ce are el nevoie. În schimb, pentru un copil de 15 ani care stă în bancă și consumă 2 litri de energizant pe zi, acel energizant este otravă pură și poate să fie chiar fatal”, a explicat Doctor Mihail, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok. 

Te-ar putea interesa și: Răzvan Vasile, fondator ParentX, despre relația dintre părinți și copii: „Copilul seamănă cu relația dintre mami și tati”

@doctor.mihail

Atenție la consumul de băuturi energizante ☝????????????‍⚕️⚠️

♬ original sound - doctor.mihail



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel