Bei apă înainte de culcare? Medicul Mihail Pautov explică ce se întâmplă în organismul tău dacă o consumi după ora șase seara

Data publicării:
Doctor Mihail/Sursă foto:captură video Youtube Doctor Mihail
Descriere foto: Doctor Mihail/Sursă foto:captură video Youtube Doctor Mihail

Medicul Mihail Pautov explică ce se întâmplă în organismul tău dacă bei apă după ora șase seara. Este important să fii atent la cât și cum o consumi. 

Apa este esențială în viețile noastre, având un rol crucial în susținerea sănătății și bunăstării. Cu toate acestea, știai că după ora șase, modul în care consumăm apă poate influența semnificativ eficiența hidratării? Este important să fim atenți la cât și cum bem apă, deoarece organismul are nevoie de timp pentru a absorbi lichidul în mod corect.

Potrivit medicului Mihail Pautov, este recomandat să bem apă după ora șase doar dacă ne este sete, dacă avem poftă sau dacă suntem la masă. Cu toate acestea, el subliniază că este esențial să bem lent. De exemplu, a consuma rapid o sticlă de jumătate de litru, apa va ajunge în intestine și va fi absorbită în aproximativ 20-30 de minute, provocând o diluare bruscă în sânge.

„După ora șase, adică după primele zece ore în care tu, teoretic, te-ai hidratat suficient pentru toată ziua, dacă îți este sete, dacă ai poftă să bei apă sau dacă ești la masă, atunci este în regulă să bei. Dar începând cu acea a zecea oară și până când te culci, orice bei încearcă să bei lent. În momentul în care ai băut repede, să zicem că ai băut repede o sticlă de jumătate de litru, acea jumătate de litru ajunge în intestine și în 20-30 de minute apa este absorbită în corp prin intestine.

Acea jumătate de litru ajunge la nivelul venei porte, ajunge la nivelul sistemului venos port care duce tot ce se colectează din intestin la ficat, iar din ficat se duce ulterior pe vena cavă la inimă și de acolo pleacă în tot sistemul circulator. Așa ajunge jumătate de litru în sângele tău într-o jumătate de oră, iar corpului tău nu-i place asta, nu-i place să aibă deodată totul atât de diluat”, a spus medicul Mihail Pautov în mediul online.

Te-ar putea interesa și: Ce cantitate de proteine ar trebui să consumi zilnic. Medicul Mihail Pautov: „Reprezintă minimul necesar pentru ca organismul să nu aibă deficit”

„Dacă ai băut repede, o să urinezi repede”

Potrivit medicului Mihail Pautov, rinichii vor filtra excesul de lichid, eliminând rapid ceea ce nu este necesar prin urină. Pe de altă parte, dacă aceeași cantitate de apă este consumată pe parcursul unei ore, cu înghițituri mici, lichidul va avea timp să se absoarbă mai eficient. Astfel, organismul va putea distribui apa acolo unde este cu adevărat nevoie, asigurând o hidratare mai bună a țesuturilor, mușchilor și organelor.

„Pe măsură ce acea jumătate de litru intră în circulația ta, în același timp, rinichii vor filtra acel exces de lichid. Poate vor menține 100 de mililitri și o să-i distribuie prin țesuturi, prin mușchi, prin organe, dar restul de 400 de mililitri, rinichiul va accelera practic filtrarea acelui lichid și îl va elimina prin urină. Dacă ai băut repede, o să urinezi repede.

În schimb, dacă bei aceeași sticlă de jumătate de litru de apă pe parcurs de o oră, cu înghițituri micuțe, acele înghițituri micute au timp să se absoarbă lent. Acea creștere foarte mică de volum nu este neapărat sesizată de rinichi. Acel lichid în plus poate să ajungă unde e nevoie de el pentru a te hidrata mai bine. Poate să ajungă la nivelul mușchilor, în creier, în ficat sau în orice alt țesut care are nevoie de lichid ca să se hidrateze”, a mai precizat medicul Mihail Pautov.

@doctor.mihail

Pentru a evita urinările din timpul nopții, încearcă să bei mai lent și mai puține lichide, seara. ????????‍⚕️☝????????

♬ original sound - doctor.mihail



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel