Beneficiile ascunse ale viciilor. Dr. Cezar Amititeloaie: Nu sunt neapărat doar rele. Ce nu te omoară te face mai puternic / video

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock
Descriere foto: Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock

Dr. Cezar Amititeloaie, medic cardiolog, a fost invitat la podcastul „Boabe de cunoaștere" unde a vorbit despre vicii. 

Medicul susține că viciile nu sunt doar rele. Potrivit acestuia, există anumite criterii pe care trebuie sa le luam în considerare atunci când vorbim despre vicii. 

„Tutunul, alcoolul și orice viciu nu sunt neapărat doar rele. Nimic nu este bun sau rău în sine. Contează calitatea, cantitatea, frecvența, contextul.”, a spus medicul. 

 

Ce nu te omoară te face mai puternic

Potrivit medicului, viciile activează anumite tipuri de antioxidanți în corpul uman. 

„În antichitate era un rege, Mithridates al VI-lea care atunci când avea 7 ani, tatăl său a fost asasinat prin otrăvire. A fugit în pădure și și-a făcut o poțiune din vreo 54 de plante otrăvitoare și a început să-și administreze în fiecare zi o anumită doză de otravă. Când s-a întors la 14 ani și a preluat conducerea regatului a devenit invincibil și imun la otrăvire și a reușit să fie cel mai longeviv adversar al Republicii Romane. Vreo 50 și ceva de ani a reușit să conducă Regatul Pontului și nu au reușit sa-l asasineze prin otrăvire.

Ce nu te omoară te face mai puternic. De ce? Orice doză de rău activează niște mecanisme și niște antioxidanți.", a spus dr. Cezar Amititeloaie.

 

Cum acționează viciile în corp

„Îți dau un exemplu din practica mea de cardiologie intervențională.

Prima dată când am intrat în laboratorul de cardiologie intervențională, acolo unde se lucrează cu radiații, după 30 de minute de stat în laborator, eram atât de obosit, mergeam acasă și dormeam două ore, la prânz.

După trei săptămâni, o lună, cumva expunându-mă la aceeași doză de radiații, nu mai simțeam acea oboseala. Ce s-a întâmplat?

Corpul meu a început să activeze niște gene, să producă antioxidanți. Asta se întâmplă și cu sportul, de fapt. Noi, prin sport, prin exercițiu fizic, producem stres oxidativ, noi alterăm musculatura și activăm niște gene să producă, să supracompenseze. De fapt, asta face orice rău.", a spus dr. Cezar Amititeloaie.

Întrebat de ce fumează din când în când, acesta a răspuns că o face „pentru beneficiile nicotinei despre care vorbește și Dave Asprey."

 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Elena Aurel | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel