Specialiștii spun că ceaiul poate fi cu adevărat miraculos pentru sănătate.
Ceaiul este una dintre cele mai iubite băuturi de pe planetă. Unii oameni îl beau la micul dejun, alții pentru a se relaxa înainte de a adormi, iar alții împart ceștile cu cei dragi după-amiaza, alături de gustările lor preferate. Având în vedere că oameni de pe tot globul consumă această băutură, unii de mii de ani, se pune foarte des întrebarea cu privire la ce tip de beneficii pentru sănătate poate oferi acesta organismului și dacă există și efecte secundare negative ale consumului acestuia, notează EatThis.
Așadar, specialiștii spun că cele mai multe dintre aceste beneficii sau efecte secundare sunt legate de anumite tipuri de ceai, dar există și câteva la modul general. De exemplu, ceaiul verde este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai sănătoase tipuri, datorită antioxidanților săi specifici, astfel încât poate oferi anumite beneficii pe care alte ceaiuri din plante nu le pot oferi. În mod similar, ceaiurile din plante pot fi unice, la rândul lor.
Poate ajuta inima
Trezirea cu o ceașcă de ceai sau savurarea unei căni pline înainte de culcare poate face mai mult decât să vă satisfacă poftele. De fapt, unele ceaiuri pot ajuta la menținerea sănătății inimii.
"Anumite ceaiuri, cum ar fi negru, verde și cel de hibiscus, au fost asociate cu îmbunătățiri în ceea ce privește sănătatea inimii și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea nivelului de colesterol LDL și la îmbunătățirea funcției cardiovasculare generale", spune Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD.
Îți poate îmbunătăți funcția cognitivă
Băutorii de ceai verde vor fi fericiți să afle că obiceiul lor poate să le dea un impuls creierului lor.
"Acest ceai conține L-teanină, un aminoacid care lucrează sinergic cu cofeina pentru a oferi un impuls energetic mai ușor și mai susținut, îmbunătățind vigilența și funcția cognitivă", spune Best, specialist.
Totuși, aceste beneficii cognitive nu provin doar din ceaiul verde. "Ceaiurile cu cofeină pot oferi, de asemenea, un impuls energetic ușor și pot îmbunătăți vigilența și funcția cognitivă", spune Goodson.
Poate ajuta la digestie
Atunci când vă luptați cu probleme digestive, anumite ceaiuri vă pot ajuta.
"Ceaiurile din plante, cum ar fi mușețelul, menta și ghimbirul, susțin sănătatea digestivă și ajută la ameliorarea simptomelor de balonare, indigestie și greață", spune Lisa Young, PhD, RDN.
Nu numai că ceaiul poate ajuta imediat să ofere o ușurare digestivă, dar poate ajuta și la sănătatea intestinelor și la digestie în timp.
Vei primi o doză suplimentară de cofeină
Unele ceaiuri, în funcție de tip, conțin o cantitate decentă de cofeină. Ceaiuri precum cel negru, verde vin cu cofeină, în timp ce ceaiurile din plante sunt complet lipsite de cofeină. Dacă știi că ești sensibil la cofeină, ar fi bine să fii atent la tipul pe care îl bei și la ce oră din zi decizi să iei o pauză de ceai.
"Chiar dacă ceaiul conține, în general, mai puțină cofeină decât cafeaua, consumul excesiv poate duce la efecte secundare precum nervozitate, creșterea ritmului cardiac și dificultăți de somn", spune Goodson. Young adaugă că: "Un consum ridicat al acestor ceaiuri cu cofeină poate perturba ciclul de somn și calitatea somnului, astfel că este important să beți cu moderație.".
Te poate ajuta să te relaxezi
Ceaiul de mușețel, care este făcut din flori uscate de mușețel, este folosit în mod special pentru somn și în scopuri de calmare.
"Acest ceai este cunoscut pentru efectele sale calmante datorită prezenței apigeninei, un antioxidant care se leagă de anumiți receptori din creierul tău, reducând anxietatea și promovând relaxarea", spune Best.
Când vine vorba de somnul tău, "Consumul de ceai de mușețel înainte de culcare poate ajuta la îmbunătățirea calității și duratei somnului, datorită proprietăților sale sedative care pot induce o senzație de somnolență".
Îți poți regla metabolismul
Există chiar anumite ceaiuri care te ajută să îți reglezi metabolismul dacă acesta s-a dezechilibrat din diverse motive. Un studiu publicat în Journal of Research in Medical Sciences afirmă că ceaiul verde în mod specific are un efect pozitiv asupra reglării metabolismului, care este, de asemenea, direct corelat cu controlul nivelului de glucoză și cu gestionarea greutății. Studiul a constatat că acest lucru este valabil și pentru pacienții cu diabet.
Sevilla spune că, dacă doriți să beți ceai cu scopul de a vă recentra metabolismul, încercați să beți ceai negru sau verde.
Poți reduce inflamația
Sevilla spune că ceaiul este, de asemenea, cunoscut în mod obișnuit pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Potrivit unui studiu din International Journal of Molecular Science, există o cantitate mare de cercetări care pot dovedi beneficiile antiinflamatorii pozitive ale consumului de ceai în mod regulat. Acest studiu analizează în special ceaiul verde și ceaiul negru. Ceea ce au descoperit cercetătorii este că proprietățile găsite în ceaiul verde și negru pot avea un impact enorm asupra scăderii inflamației în celulele roșii din sânge. Ei au descoperit chiar că persoanele cu lupus care au consumat ceai verde zilnic, timp de 12 săptămâni, au raportat mai puțină inflamație în corpul lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News