Beneficiile NEȘTIUTE ale uleiului de măsline. De ce este indicat să îl consumi

Data actualizării: | Data publicării:
Ulei de măsline, sursa unsplash/ autor Roberta Sorge
Descriere foto: Ulei de măsline, sursa unsplash/ autor Roberta Sorge

Beneficiile uleiului de măsline sunt recunoscute încă din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, când măslinele erau simbolul păcii. Acum, medicii și nutriționiștii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in special, deține importante beneficii pentru sănătate.

Iată câteva dintre beneficiile uleiului de măsline: 

Uleiul de măsline are proprietăți anti-inflamatorii puternice - Se crede că inflamația cronică este un factor de conducere principal al bolilor, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, sindromul metabolic, diabetul de tip 2, Alzheimer, artrita și chiar obezitatea. Uleiul de măsline extravirgin poate reduce inflamația, care poate fi unul dintre principalele motive pentru beneficiile sale pentru sănătate. Principalele efecte antiinflamatorii sunt mediate de antioxidanți, potrivit unui studiu.

Cercetările sugerează, de asemenea, că acidul oleic, principalul acid gras din uleiul de măsline, poate reduce nivelurile de markeri inflamatori importanți, cum ar fi proteina C reactivă (CRP).

Un studiu a arătat, de asemenea, că antioxidanții uleiului de măsline pot inhiba unele gene și proteine ​​care determină inflamația.

Uleiul de măsline poate ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale - Accidentul vascular cerebral este cauzat de o perturbare a fluxului sanguin către creier, fie din cauza unui cheag de sânge, fie a sângerării. În țările dezvoltate, accidentul vascular cerebral este a doua cauză cea mai frecventă de deces, chiar în spatele bolilor de inimă. Relația dintre uleiul de măsline și riscul de accident vascular cerebral a fost studiată pe larg. O analiză amplă a studiilor efectuate la 841.000 de persoane a constatat că uleiul de măsline era singura sursă de grăsimi mononesaturate asociate cu un risc redus de accident vascular cerebral și boli de inimă.

Uleiul de măsline este protector împotriva bolilor de inimă - Bolile de inimă sunt cele mai frecvente cauze de deces din lume.nUleiul de măsline extravirgin este unul dintre ingredientele cheie ale acestei diete, protejând împotriva bolilor de inimă în mai multe moduri, potrivit unor studii. Scade inflamația, protejează colesterolul LDL „rău” de oxidare, îmbunătățește mucoasa vaselor de sânge și poate ajuta la prevenirea coagulării excesive a sângelui. Într-un studiu, uleiul de măsline a redus nevoia de medicamente pentru tensiunea arterială cu 48%.

Uleiul de măsline poate combate boala Alzheimer -Boala Alzheimer este cea mai frecventă afecțiune neurodegenerativă din lume. Un studiu efectuat pe șoareci a arătat că o substanță din uleiul de măsline poate ajuta la îndepărtarea acestor plăci.

Uleiul de măsline poate reduce riscul de diabet de tip 2 - Mai multe studii au legat uleiul de măsline de efectele benefice asupra glicemiei și a sensibilității la insulină.

Uleiul de măsline poate ajuta la tratarea artritei reumatoide - Artrita reumatoidă este o boală autoimună caracterizată prin articulații deformate și dureroase. Suplimentele cu ulei de măsline par să amelioreze markerii inflamatori și să reducă stresul oxidativ la persoanele cu poliartrită reumatoidă, potrivit unor studii. Uleiul de măsline pare deosebit de benefic atunci când este combinat cu uleiul de pește, o sursă de acizi grași omega-3 antiinflamatori.Într-un studiu, uleiul de măsline și de pește a îmbunătățit semnificativ rezistența mânerului, durerile articulare și rigiditatea matinală la persoanele cu poliartrită reumatoidă.

Uleiul de măsline are proprietăți antibacteriene - Uleiul de măsline conține numeroși nutrienți care pot inhibă sau distruge bacteriile dăunătoare, potrivit unui studiu.  Una dintre acestea este Helicobacter pylori, o bacterie care trăiește în stomac și poate provoca ulcere stomacale și cancer de stomac.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel