Afinele sunt un fruct foarte popular și gustos, originar din America de Nord. Oamenii de știință au descoperit numeroase beneficii pe care le oferă organismului.
Datorită substanțelor pe care le conțin, afinele au numeroase beneficii asupra corpului, acționând în mod eficient asupra inimii și creierului.
Iată cele mai importante beneficii pe care afinele le oferă organismului, potrivit unor studii:
Reduc riscul bolilor cardiovasculare
Bolilele cardiovasculare se numără printre cele mai comune afecțiuni. Un studiu efectuat în cadrul Universității de Stat Oklahoma din Stillwater, Oklahoma, arată că există o legătură strânsă între fructele care conțin flavonoide, precum afinele, și menținerea sănătății inimii. Oamenii de știință din Oklahoma susțin, de asemenea, că afinele reduc factorii care declanșează bolile cardiovasculare în cazul bărbaților obezi și al femeilor care suferă de sindrom metabolic. Acest beneficiu este dat de conținutul mare de polifenoli care se găsește în compoziția afinelor. Alte cercetări arată că un consum zilnic de afine îmbunătățește tensiunea arterială și reduce riscul de înfundare a arterelor în cazul femeilor aflate la post-menopauză, cu prehipertensiune și hipertensiune de gradul 1.
Cresc capacitatea de memorare și învățare
Stresul oxidativ poate accelera procesul de îmbătrânire al creierului, afectând toate funcțiile acestuia. Potrivit unui studiu realizat pe animale în cadrul Universității Tufts din Boston, Massachusetts (SUA), antioxidanții din afine împiedică declinul cognitiv și îmbunătățesc semnalele dintre celulele creierului. Astfel, are loc creșterea capacității de învățare și memorare.
Țin sub control nivelul zahărului din sânge
Persoanele diabetice sunt extrem de sensibile la schimbările nivelului de zahăr din sânge, motiv pentru care trebuie să fie atente când mănâncă alimente bogate în carbohidrați. Afinele conțin o cantitate moderată de fructoză – 148 de grame afine conțin doar 15 grame de zahăr. Cu toate acestea, afinele nu au efecte negative asupra glucozei întrucât sunt o sursă excelentă de compuși bioactivi.
Luptă împotriva infecțiilor urinare
Întrucât afinele sunt înrudite cu merișoarele, ambele fructe conțin substanțe similare care ajută la combaterea infecțiilor urinare. Aceste substanțe sunt anti-adezive și împiedică bacteriile precum E.coli să se prindă de pereții vezicii urinare, reducând astfel riscul de apariție a simptomelor precum durere, usturimi, micțiuni dese sau cu sânge.
Au efecte antidepresive
Tot conținutul de flavonoide este responsabil și pentru îmbunătățirea stării de spirit și reducerea stărilor depresive.
Promovează digestia
Vitaminele, cuprul, fructoza și acizii din compoziția afinelor susțin buna digestie prin stimularea secreției gastrice și a sucurilor digestive.
Mențin sănătatea ochilor
Datorită proprietăților antioxidante, afinele pot întârzia îmbătrânirea oculară și, implicit, declanșarea unor afecțiuni precum degenerescența maculară, cataracta, miopia, xeroftalmia (uscarea ochilor) și infecțiile oculare. Afinele conțin carotenoizi (luteină, zeaxantină), flavonoide (resveratrol, quercitină) și alți compuși antioxidanți care, împreună, lucrează pentru menținerea sănătății ochilor.
Îmbunătățesc imunitatea
Tot antioxidanții ajută și la întărirea sistemului imunitar, reducând astfel riscul apariției afecțiunilor cauzate de virusuri sau bacterii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News