Ciupercile reprezintă un aliment foarte sănătos, mai ales pentru că sunt bogate în proteine și vitamine și sunt considerate un substitut potrivit pentru carne.
Iată care sunt cele mai importante beneficii ale ciupercilor pentru sănătate:
1. Au proprietăți de combatere a cancerului
Un studiu publicat în revista Experimental Biology and Medicine a testat cinci tipuri de ciuperci și a constatat că acestea „au suprimat în mod semnificativ” creșterea și reproducerea celulelor cancerului mamar, sugerând că „atât ciupercile comune cât și cele de specialitate pot fi chimioprotector împotriva cancerului de sân. "
De asemenea, ciupercile conțin lentinan, un tip de moleculă de zahăr, conform Memorial Sloan Kettering Cancer Center, care adaugă că lentinanul poate contribui la extinderea supraviețuirii pacienților cu unele tipuri de cancer atunci când este utilizat cu chimioterapie. De fapt, a fost aprobat ca adjuvant pentru cancerul de stomac în Japonia din 1985, deoarece are efecte antitumorale. "Lentinan nu ucide direct celulele canceroase. În schimb, îmbunătățește sistemul imunitar, ceea ce poate ajuta la încetinirea creșterii tumorilor. Lentinan ucide, de asemenea, virușii și microbii direct în studiile de laborator", potrivit centrului pentru cancer.
2. Protejeaza sistemul imunitar
Ciupercile albe stimuleaza sistemul imunitar, cresc productia de proteine antivirale precum si a altor proteine eliberate de celule, care protejeaza tesuturile. Consumul de ciuperci reduce riscul bolilor cardiovasculare, al unor tipuri de cancer precum si al bolilor cronice. Ciupercile lupta si impotriva imbatranirii celulare pentru ca sunt bogate in seleniu, un oligoelement cu efect benefic. Anumite tipuri de ciuperci contin o molecula polizaharida numita lentinan, care stimuleaza producerea de interferon si sistemul imunitar. Desi ne-am putea gandi ca, de obicei, legumele colorate sunt mult mai bogate in antioxidanti, ei bine, un studiu realizat de catre expertii Universitatii din Penn State, Statele Unite, a aratat ca anumite soiuri de ciuperci contin aceeasi cantitate de antioxidanti precum ardeii rosii. Sa nu uitam de vitamina C si fier, esentiale pentru organismul uman.
3. Ajută la scăderea colesterolului
În general, ciupercile nu conțin colesterol, dar sunt și o sursă bună de chitină și beta-glucan, care sunt fibre care scad colesterolul. Un studiu din Jurnalul Internațional al Ciupercilor Medicinale din Jurnalul Internațional al Ciupercilor Medicinale a constatat că ciupercile roz stridii au redus colesterolul total și LDL (colesterolul „rău”) la șobolanii hipercolesterolemici.
4. Singura legumă bogată în vitamina D
Vitamina D fixează calciul în sistemul osos, previne osteoporoza, anumite tipuri de cancer, diabetul zaharat, bolile inflamatorii intestinale și tulburarile cardiovasculare. Persoanele vegetariene, cele care prezinta un deficit de vitamina D, ar trebui sa consume în mod regulat ciuperci.
5. Ciupercile – excelente pentru digestie
Fibrele din ciuperci joaca un rol deosebit de important in ceea ce priveste prevenirea constipatiei si reglarea sistemului digestiv. Ciupercile contin amidon care, odata ajuns in sistemul digestiv, este transformat in hrana pentru bacteriile din colon, ajutand la mentinerea unui intestin sanatos. Un compus (eritadenina) din ciupercile numite shiitake ajuta ficatul sa proceseze colesterolul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News