Beneficiile UIMITOARE ale studierii unui instrument muzical asupra sănătății creierului

Data publicării:
Pian, foto Unsplash/ Tim Cooper
Descriere foto: Pian, foto Unsplash/ Tim Cooper

În ciuda faptului că, de-a lungul anilor, artele au fost adesea primele care au fost eliminate atunci când a venit vorba de tăieri bugetare în sistemul școlar, cercetările arată că acestea joacă un rol crucial în dezvoltarea creierului. 

În special, cântatul la un instrument muzical oferă o gamă fascinant de largă de efecte cognitive care ne pot aduce beneficii chiar și mult timp după ce decidem să ne oprim.


Cântatul la un instrument muzical ne cere să angajăm simultan diferite părți ale creierului nostru, potrivit experților de la Penn Medicine News. Atunci când cântăm la un instrument, activăm mai multe părți ale sistemului nervos central, inclusiv sistemul nervos periferic (care controlează funcția motorie), neurotransmițătorii implicați în funcția executivă a creierului și răspunsul neurologic la inputul senzorial. Exersarea de rutină a creierului în acest mod are ca rezultat îmbunătățirea capacității mentale. 


De fapt, pentru elevi, cântatul la un instrument muzical ar putea contribui la creșterea notelor la alte materii. Un studiu realizat în 2019 de Universitatea din British Columbia a constatat că elevii care studiază muzică în liceu au rezultate mai bune la materiile de engleză, matematică și științe decât cei care nu sunt înscriși la cursuri de muzică. Într-adevăr, rezultatele examenelor au arătat că elevii care au început să cânte în copilărie s-au clasat cu până la un an academic înaintea celor care nu au cântat niciodată la un instrument.


Memoria, funcția cognitivă și timpul de reacție pot fi îmbunătățite prin cântatul la un instrument


Dar preluarea unui instrument muzical la o vârstă fragedă nu oferă doar beneficii pe termen scurt - cercetările indică faptul că există și beneficii pe termen lung. 


Un studiu realizat în 2011 de către Asociația Americană de Psihologie a stabilit că, cu cât o persoană petrece mai mulți ani cântând la un instrument de-a lungul vieții, cu atât mai bine se prezintă la testele în domenii precum memoria, capacitatea cognitivă și neuroplasticitatea la bătrânețe. Chiar și cei care au renunțat să mai cânte mai devreme în viață au continuat să aibă performanțe cognitive mai bune decât cei care nu au învățat niciodată să cânte. 


În plus, un studiu din 2017 realizat de cercetătorii de la Universitatea din Montreal a constatat că persoanele care au cântat la unul sau mai multe instrumente timp de cel puțin șapte ani au reacționat mai rapid la stimuli auditivi și tactili decât participanții care nu erau muzicieni. Așadar, fie că vă decideți să luați lecții de muzică ca hobby sau să o urmați ca o carieră cu normă întreagă, nu se poate nega faptul că există o multitudine de beneficii pentru sănătate pe care le putem obține dacă cântăm la un instrument muzical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel