Atunci când renunți la ciocolată, în organismul tău au loc mai multe schimbări benefice, care îți vor influența în timp sănătatea și starea de spirit.
Toată lumea iubește ciocolata. Potrivit cercetărilor, americanii mănâncă, în medie, aproximativ 9,5 kilograme de ciocolată pe an, ocupând locul 9 în topul celor mai mari 10 consumatori de ciocolată din lume, notează EatThis.
Chiar dacă ciocolata este delicioasă, unele variante ale acesteia pot avea efecte destul de negative asupra sănătății noastre, pentru că, după cum se pare, nu toată ciocolata este creată la fel. De exemplu, ciocolata neagră poate avea beneficii pentru sănătate, atunci când este savurată cu moderație, dar alte tipuri, cum ar fi ciocolata albă și cea cu lapte, pot fi pline de grăsimi și zahăr adăugat.
"Pentru a obține beneficii maxime pentru sănătate din cacao, trebuie să alegi o ciocolată neagră care este cu 70%cacao sau mai mult. Procentul de cacao vă indică și procentul de zahăr. De exemplu, dacă o ciocolată este etichetată ca fiind "50%", înseamnă că este făcută din 50% cacao și 50% zahăr și lactate.”, spun specialiștii.
Renunțarea la ciocolată poate părea dificilă la început, dar poate face minuni atât pentru minte, cât și pentru corp. De la obținerea unei nopți mai bune de odihnă, până la experimentarea a mai puține schimbări de dispoziție bruște, iată câteva dintre efectele renunțării la ciocolată timp de 30 de zile.
Atunci când renunțăm la ciocolată, renunțăm și la zahăr, care poate avea apoi un efect de echilibrare asupra stării noastre de spirit.
"Atunci când elimini zahărul din dieta ta, scapi de una dintre principalele cauze ale schimbărilor de dispoziție și ale iritabilității. Acest lucru poate duce la schimbări de dispoziție, pofte și alte comportamente nesănătoase", spun specialiștii.
Ai probleme în atingerea obiectivelor de pierdere în greutate? Eliminarea ciocolatei din dieta ta, chiar dacă este vorba doar de o lună, poate ajuta la reducerea caloriilor și a zahărului, ceea ce poate duce apoi la pierderea în greutate.
"Deoarece zaharurile adăugate sunt adesea ascunse în alimente și băuturi, și mai ales în ciocolată, poate fi dificil să urmărești cât zahăr consumi în fiecare zi. Reducerea zaharurilor adăugate te poate ajuta să pierzi în greutate și să-ți îmbunătățiți starea generală de sănătate.", continuă specialiștii.
Potrivit cercetărilor, aproape o treime dintre americani pot avea săptămânal reflux acid. Când ne gândim la arsuri la stomac sau la refluxul acid, ne pot veni în minte imagini cu sosul de roșii, alcoolul și alimentele prăjite, dar află că și ciocolata are partea ei de vină.
"Ciocolata este un aliment acid și poate provoca sau agrava simptomele arsurilor la stomac sau ale refluxului acid. Cu cât ciocolata este mai dulce, cu atât mai mult poate fi declanșatoare.", continuă ei.
Dacă te răsfeți cu ciocolată mai târziu, spre seară, în timp s-ar putea să-ți dai seama că somnul din timpul nopții poate fi afectat. Acest lucru se datorează faptului că ciocolata conține cofeină și te poate ține treaz.
"Cofeina poate contribui, de asemenea, la anxietate, așa că reducerea cantității pe care o consumați vă poate ajuta să vă simțiți mai relaxat", mai adaugă specialiștii.
Prin evitarea ciocolatei timp de o lună poți dezvolta o conștientizare emoțională sporită, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea alimentației conștiente.
"Știu din proprie experiență că mâncatul ciocolatei este o modalitate ușoară de a liniști emoțiile inconfortabile. Când am renunțat la ciocolată timp de o lună, am fost forțată să-mi "simt sentimentele. Această conștientizare emoțională m-a ajutat să-mi îmbunătățesc alimentația conștientă.", spune unul dintre medicii specialiști.
Într-un studiu realizat în 2014 de JAMA Internal Medicine, s-a constatat că există o corelație directă între un consum mai mare de zahăr adăugat și un risc crescut de mortalitate prin boli cardiovasculare. Schimbându-vă obiceiul de a consuma ciocolată cu alternative mai sănătoase, cum ar fi fructele și nucile, riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare poate fi diminuat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News