Amsterdam se mândreşte cu faptul că este unul dintre cele mai prietenoase oraşe pentru biciclişti, însă chiar şi capitala Ţărilor de Jos are limitele sale în această privinţă.
Municipalitatea s-a plâns că priveliştile cu unele dintre cele mai frumoase canale din Amsterdam sunt afectate de pietonii nevoiţi să circule pe carosabil din cauza numărului mare de biciclete legate de balustradele podurilor. Ca urmare, consiliul municipal a hotărât instalarea de ghivece din lemn cu plante şi flori pe cele mai aglomerate poduri de pe canale, în încercarea de a convinge bicicliştii să găsească alte locuri de parcare.
''Din cauza numărului mare de biciclete parcate la balustradele podului, pietonii nu mai au loc pe trotuarele înguste şi se deplasează pe carosabil'', a explicat un purtător de cuvânt. ''Acest lucru creează unele situaţii periculoase'', a adăugat el.
Pentru a se crea spaţii suplimentare pentru biciclişti, departe de poduri, în locurile de parcare pentru maşini situate lângă canale vor fi create mai multe standuri pentru biciclete.
Oraşul Amsterdam are mai multe biciclete decât locuitori şi 767 de kilometri de piste pentru biciclete.
Pandemia de coronavirus a accentuat tendinţa populaţiei de a alege bicicleta ca mijloc de transport în locul maşinilor şi transportului public. Un raport publicat luna aceasta de Institutului olandez pentru politici de mobilitate a constatat că distanţa medie parcursă cu bicicleta a crescut de la 3,4 kilometri în septembrie 2019 la 4,1 kilometri în luna iulie a acestui an.
Peste o treime (37%) dintre cei care evită transportul public din cauza COVID-19 au optat pentru bicicletă.
Aproximativ jumătate dintre aceştia au declarat că vor continua să folosească bicicleta mai mult după ce restricţiile implementate pentru limitarea răspândirii noului coronavirus vor fi în cele din urmă ridicate. Creşterea numărului de biciclete parcate pe podurile din oraş nu reprezintă singura consecinţă. Asociaţia Algemene Nederlandse Wielrijders-Bond (ANWB) a solicitat o îmbunătăţire a standardelor de siguranţă în apropierea pistelor de biciclete aglomerate din Ţările de Jos, potrivit Agerpres.
''Înainte de criza coronavirusului aveam deja piste de biciclete pline şi tot mai multe vehicule cu două roţi cu viteze diferite - biciclete electrice, scutere electrice, biciclete, biciclete de marfă şi în variantă electrică şi biciclete de curse. Nu toate se pot deplasa unele lângă celelalte'', a declarat pentru NL Times Frits van Bruggen, directorul ANWB. ''Sunt 100% sigur că vom avea şi mai multe victime pentru că mergem mai mult cu bicicleta şi maşina deoarece nu mai îndrăznim să folosim transportul public'', a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News