Prezentă la Londra, Regatul Unit, echipa Spectacola prezintă a treia parte a interviului „Profil de artist”, cu Radu Mihai Bogdan. Artistul ne-a povestit cum au fost primii pași pe care i-a făcut în țara străină, dar și cum a fost prima interacțiune cu singurul român ridicat la rang de „Sir”, din Regatul Unit.
A treia parte, dar și ultima, din interviul „Profil de artist”, cu Bogdan Mihai Radu, subliniază importanța adaptării din punct de vedere profesional, mai ales când vine vorba despre noile oportunități pe care le prezintă o țară nouă. În cazul artistului a fost vorba despre Regatul Unit, el stabilindu-se în cele din urmă la Londra, una dintre capitalele de top ale lumii.
După prima și a doua parte a interviului, acolo unde am acoperit copilăria și cele mai mari greutăți din viața lui Bogdan Mihai Radu, și anume paralizia completă, în urma căreia a trebuit să picteze doar cu gura timp de doi ani, în a treia parte echipa Spectacola a dorit să afle provocările din spatele mutării artistului în Regatul Unit, dar și experiența primei interacțiuni dintre Bogdan Mihai Radu și Sir George Iacobescu.
În privința ultimului menționat se pot spune multe, însă puține sunt afișate tuturor. Sir George Iacobescu este singurul român ridicat la rang de Cavaler în Regatul Unit, acesta ocupând o poziție foarte importantă în Regat, și despre care vom spune mai multe pe parcursul interviului.
Spectacola: Care au fost primii pași după sosirea la Londra și ce ți s-a recomandat mai devreme sau mai târziu, ce ai învățat în mod special?
Bogdan Mihai Radu: Am rfost acceptat la Târgul de Artă de la Oxford, în 2018, iar taxa de participare era destul de mare. Cu ajutorul unei doamne generoase am reușit să depășesc orice obstacol financiar. Sunt recunoscător.
Un prieten bun mă convinsese să mă înscriu, chiar dacă nu aveam banii. După ce m-am înscris și mi-a apărut numele pe site-ul expoziției, mi-a fost mai ușor să găsesc un sponsor.
Când am ajuns pentru prima oară la Londra, în 2018, cu ocazia concursului, am fost fascinat de tot ce am văzut acolo. Mi s-au reactivat amintirile din copilărie, am văzut foarte multe clădiri asemănătoare cu fabrica din Tălmaciu construită de englezi, până și casa bunicilor parcă o vedeam acolo, care era în acel stil construită. Cumva m-am întors la „primul acasă”. Toate picturile mele după goblenuri, parcă le-am revăzut acolo.
Mi s-a recomandat mereu să-mi creez și să-mi mențin un anumit stil artistic. Eu m-am inspirat de la ceva artiști, nu pot spune că am un stil definit încă. Chiar și Jane Neal, care mi-a scris biografia și eseul în catalogul meu scos în 2023, la Londra, mi-a recomandat același lucru: „Ar fi bine să fii recunoscut ca pictor după stilul tău.”
Am vizitat cât de multe galerii am putut, apoi am încercat să iau legătura cu artiști locali. Mi-am refăcut atunci, pentru prima dată, site-ul de artist (foarte curând voi prezenta publicului o versiune și mai nouă), încet-încet m-am „ridicat”, am devenit vizibil, dar trebuie să menționez că locul întâi obținut la concursul de la Oxford – care m-a trimis automat și la Tokyo – nu mi-a garantat neapărat succesul.
Da, colecționarii au început să îmi cumpere arta, am avut și studenți în practică aici, la Londra, dar ce vreau să spun e că mi-a fost foarte greu și viitorul este roz doar pentru că mă forțez să rămân optimist. Altfel, ca peste tot în lume, nici aici nu umblă câini cu colaci în coadă.
Spectacola: Cum e în prezent la Londra și care a fost cea mai mare realizare a ta din anul 2023?
Bogdan Mihai Radu: Să fii artist în Londra, pentru mine, este un vis frumos, chiar dacă „greu de dus și de trăit”. Anul acesta a fost unul foarte productiv. Poate cea mai mare realizare a fost tipărirea – în condiții grafice excepționale – a primului meu album de artist din Regatul Unit. Cu această o ocazie am întâlnit-o, printre mulți alții, și pe Jane Neal, o mare curatoare de artă care se specializează pe artiști din Europa de Est. Prin ea am ajuns să-l cunosc și pe John Martin, un comerciant de artă renumit, care are o galerie omonimă în Mayfair și unde, în ianuarie 2023 am fost participant într-o expoziție de grup numită Hinterland și curatoriată de doamna Neal.
Spectacola: Cum întrețineai motivul naturii, dacă tu nu mai trăiai în medii reprezentative? Peisajele tale pitorești, câmpurile dimprejurul Sibiului, nu au mai fost prezente mulți ani în jurul tău.
Bogdan Mihai Radu: Indiferent unde m-am dus, copilăria m-a urmărit destul de pregnant. Și acum, după mai bine de 20 de ani, mai pictez câmpuri de porumb, ca acelea din copilărie, când mergeam la muncă cu școala. Mi-e dor, de multe ori, de peisajul nostru mai dezolant, mai neîngrijit. În Marea Britanie și la Londra e totul aranjat și îngrijit. Dar memoriile copilăriei revin foarte puternic, mai ales peisajele din Transilvania.
Spectacola: Nu ți-a fost frică în momentul mutării? La Londra nu cunoșteai pe nimeni, presupun că nici nu erai atât de cunoscut ca în România.
Bogdan Mihai Radu: Ba da, desigur că a fost o mare teamă. Nu mai aveam lumea din jurul meu, nu mai cunoșteam oamenii, nu știam cum va fi. Cu toate astea, cu frică sau nefrică, tot am vrut să rămân. Ceva m-a făcut să stau, nu știu exact ce.
Spectacola: Dacă nu ai fi făcut mutarea în Regatul Unit, crezi că ai fi avut același parcurs, în România?
Bogdan Mihai Radu: Oarecum. M-aș fi dezvoltat și în România, dar nu cred că la nivelul la care o fac aici. E clar că Londra și Marea Britanie au avut și vor avea un impact asupra carierei mele. Aici ai mai multe posibilități, se organizează, de pildă, multe competiții de artă. La începutul acestui an am făcut parte dintr-o expoziție foarte bună, cu mulți artiști din toată lumea. Am mai fost, apoi, expus în vară ca urmare a câștigării unui renumit concurs de artă, organizat de Hampstead Art Society, unde am mai expus două lucrări alături de alte zeci de artiști.
Aici l-am cunoscut – și cu care am devenit apoi prieten– pe Joshua Press, care mi se pare un artist foarte bun. L-am recomandat și la o expoziție de la Sibiu, care a avut loc recent la Muzeul Brukenthal (SCAF – Festivalul de Artă Contemporană Sibiu, prima ediție).
La Londra, el a făcut parte din juriu și simt nevoia să îi mulțumesc cu această ocazie și directorului interimar de la Muzeul Brukenthal pentru că m-a încurajat să particip la acest prim eveniment de diplomație culturală, organizat de MAE și Ministerul Culturii, cu participanți de pe cinci continente.
Tot timpul mă mândresc cu țara mea de origine, iar acum, că am putut propune doi artiști britanici la expoziția de la Sibiu, chiar simt că mă implic și mai mult pentru promovarea țării noastre. Direct sau indirect, cred că promovez cultura locului meu de naștere – Sibiu – și, implicit, numele României.
Era 14 februarie, 2012, iar Regina Elizabeta a II-a se afla la Palatul Buckingham, timp în care majoritatea românilor nici nu bănuiau că avea să fie numit „Cavaler”, pentru prima oară în istorie, un român. Pentru a enunța și mai bine întregul discurs, în anul 2012, Ambasada României în Regatul Unit făcea public următorul mesaj:
„A avut loc ceremonia de investitură în cadrul căreia domnul George Iacobescu a primit titlul de cavaler din partea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu ocazia Anului Nou. Acesta s-a numărat printre numeroasele personalități care s-au remarcat în cursul anului 2011.
Domnul George Iacobescu, unul dintre cei mai de succes lideri de afaceri născuți în România și stabiliți în Marea Britanie, CEO și Președinte al Canary Wharf Group, al doilea centru financiar al Londrei, a fost distins cu titlul de Cavaler Bachelor pentru servicii aduse carității, comunității și industriei serviciilor financiare. A devenit astfel primul român decorat de Majestatea Sa Regina Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Comunitatea românească din Regatul Unit are motive să fie mândră. Această distincție reprezintă o confirmare incontestabilă a realizărilor unui român excepțional care s-a remarcat prin muncă asiduă și devotare. Ambasada României mulțumește tuturor românilor care reprezintă cu integritate nația noastră prin munca lor, caracterul autentic, onestitatea și distincția lor.”
Bogdan Mihai Radu a avut ocazia să îl cunoască personal pe Sir George Iacobescu, iar prima interacțiune dintre ei l-a făcut să memoreze foarte bine momentul.
Spectacola: Poți oferi câteva detalii despre interacțiunile tale cu Sir George Iacobescu?
Bogdan Mihai Radu: Prima interacțiune a fost când am primit decorația din partea Președintelui Iohannis, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria C - „Artele plastice”. Sir George Iacobescu a fost invitat special la ceremonie, la Institutul Cultural din Londra unde a ținut un discurs despre artă.
Așa l-am întâlnit prima oară. Mi s-a părut un om modest, cu care puteai discuta orice. Din câte știu, e primul român ridicat la rang de Sir de către Regina Elizabeta a II-a. Între timp, mi-a devenit și client. Mi-a cumpărat mai multe lucrări și m-a vizitat și la atelier ulterior, ceea ce e o mândrie pentru mine. E un om care a reușit multe în viață și, apropos de vicisitudinile de care vorbeam mai sus, simpla întâlnire cu el îți dă o mai încredere în faptul că „se poate să reușești”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News