Brooke Shields, criză de epilepsie după ce a băut prea multă apă: „Era să-mi înghit limba” Ce este hiponatremia și cum poți evita hidratarea în exces

Data publicării:
Brooke Shields, captură video Instagram
Descriere foto: Brooke Shields, captură video Instagram

Brooke Shields, în vârstă de 58 de ani, a ajuns de urgență la spital, după ce, spune ea, a băut prea multă apă. Potrivit experților, suprahidratarea poate provoca hiponatremie, o afecțiune potențial periculoasă. 

Actrița Brooke Shields a dezvăluit într-un interviu recent că a avut o "criză de epilepsie", pe care a atribuit-o faptului că a băut prea multă apă.
În timp ce se pregătea pentru one-woman show-ul ei, "Previously Owned by Brooke Shields", actrița, în vârstă de 58 de ani, a spus că a consumat atât de multă apă încât nivelul de sodiu a scăzut la un nivel periculos, potrivit FoxNews.

La spital, medicii au confirmat că Shields "a băut prea multă apă", a spus ea în interviul acordat în cadrul Glamour 2023 Women of the Year


"Mi-am inundat sistemul și m-am înecat. Iar dacă nu ai suficient sodiu în sânge, în urină sau în corp, poți avea o criză."

Descriind evenimentul, Shields a spus că "făceam spume la gură, eram complet albastră, încercând să-mi înghit limba. Următorul lucru pe care mi-l amintesc este că eram urcată într-o ambulanță. Aveam oxigen".


Ce este o criză de epilepsie / grand mal (tonico-clonică)

 


În timpul unei crize de grand mal - care acum se numește oficial criză tonico-clonică - mușchii alternează între faza tonică (rigidizare) și faza clonică (sacadare sau contracții), potrivit site-ului Johns Hopkins Medicine.

Semnele de avertizare timpurie includ adesea o "criză parțială simplă sau complexă", cunoscută și sub numele de aură, împreună cu modificări ale dispoziției sau emoțiilor și experiențe senzoriale anormale.


Odată ce începe activitatea tonică, persoana poate să-și piardă cunoștința, să strige, să cadă și/sau să saliveze sau să facă spumă la gură, potrivit Johns Hopkins.

În cazul în care criza provoacă tulburări de respirație, persoana poate părea că gâfâie sau poate căpăta o nuanță cenușie sau albăstruie a pielii.

În faza clonică, corpul persoanei va începe să se zdruncine, de obicei timp de una până la trei minute. 

După aceea, corpul se va relaxa și mișcările sacadate vor înceta.


După ce o persoană suferă o criză, creierul are nevoie de câteva minute pentru a-și reveni. 

În acest timp, persoana poate părea că doarme sau că este inconștientă.

Convulsiile tonico-clonice necesită tratament medical imediat, potrivit Johns Hopkins - deoarece spasmele musculare pot interfera cu respirația.

Tratamentele pot include medicamente, intervenții chirurgicale, terapie dietetică și/sau stimulare nervoasă.



Cât de multă apă este prea multă?

 


Dr. Pooja Patel, director al unității de monitorizare a epilepsiei din cadrul Marcus Neuroscience Institute, parte a Baptist Health South Florida, de la Boca Raton Regional Hospital, a confirmat pentru Fox News că a bea prea multă apă poate fi periculos.

"Poate provoca hiponatremie (nivel scăzut de sodiu)", a declarat ea într-un e-mail. "Hiponatremia extremă poate provoca efecte adverse grave asupra organismului".
Unul dintre aceste efecte potențiale este reprezentat de convulsii.

"În cazul unei hiponatremii severe, apa se deplasează către creier, provocând umflarea celulelor cerebrale", a spus Patel. "Dacă acest lucru este acut, poate provoca creșterea presiunii și convulsii".

Cantitatea de apă recomandată este de aproximativ opt pahare pe zi, un pahar fiind egal cu 8 uncii, potrivit medicului.

"De obicei, a rămâne aproape de acest lucru este sigur", a spus ea. 

"Dacă beți cantități excesive de apă, mai ales dacă aveți o afecțiune preexistentă, aceasta poate provoca efecte dăunătoare precum hiponatremia."

În timp ce menținerea hidratării este foarte importantă, Patel recomandă să verificați cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a determina un aport de apă sigur înainte de a face schimbări bruște în dieta dumneavoastră - în special pentru cei care au orice afecțiune medicală preexistentă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel