Dr. Marius Sava a dezvăluit cum și în ce cantitate trebuie să consumăm cafeaua, astfel încât să fie bună pentru sănătate.
Cafeaua a fost pusă sub semnul întrebării extrem de des, de-a lungul timpului, de către diferiții specialiști care nu o recomandă sub nicio formă. Pe de altă parte, există alți doctori care ne încurajează să consumăm această băutură, dar care trag însă un semnal de alarmă asupra variantei pe care alegem să o savurăm dimineață, imediat după ce ne trezim. Există, așadar, cafea bună pentru sănătate și o cafea mai slab calitativă, iar Dr. Marius Sava a dezvăluit care este tipul de care trebuie să ne ferim neapărat.
„Cafeaua este un antioxidant, te protejează de diabet, dar în cantitate mare, poate să-ți producă diabet. Depinde câtă bei, cum bei, ce calitate are, trebuie să avem grijă și acolo. Obligatoriu este să bem cafea filtrată, să nu fie la ibric, aia face rău pe toate planurile. Este cafea nefiltrată, care face rău, nu există studiu care arată că face bine. În timp ce la cafeaua filtrată nu există studiu care există și să ne spună că face rău, este un antioxidant, nu faci boli de inimă, diabet, ar trebuie să avem o cantitate, nu bem un litru de cafea pe zi, atunci e rău.”, a declarat Dr. Marius Sava, în cadrul podcastului realizat de Cătălin Măruță.
Te-ar putea interesa și: Biscuiți de ovăz umpluți cu ciocolată. Ai nevoie de doar 4 ingrediente pentru a obține un desert sănătos și delicios
Mai mult, un alt tip de cafea pusă pe lista de „așa nu” de către specialist mai este și cea cumpărată de la tonomatele speciale, pe care le găsim la orice colț de stradă și care nu sunt deloc recomandate pentru sănătatea noastră, spune Dr. Marius Sava.
„Evitați să o cumpărați de la automatul de cafea. Cafeaua bună este cea cumpărată de tine, ideal ar fi să fie boabe, să ai râșnița ta și să o faci tu acasă, la espressorul tău. E bună dacă nu pui lapte și zahăr. Consumați de care vreți, aveți grijă să nu fie foarte mult într-un espresso, pentru că e concentrată, iar cafeaua în doză mică și băută în prima jumătate a zilei nu face nimic, ba chiar e foarte bună, dar e posibil să-ți crească puțin nivelul de stres.”, a continuat specialistul.
În timp ce cafeaua te poate proteja de diabet, dacă o consumi conform indicațiilor de mai sus, există un obicei care te poate duce cât mai aproape de acest diagnostic, mai spune specialistul.
„Dacă nu dormi câte 6-7 ore în fiecare noapte este factor de risc, dacă nu învățăm să ne controlăm stresul, la fel. Își explic și de ce. În timpul somnului scade glucoza, iar când scade ea, scade și insulina. Și când scade insulina, corpul devine mai receptiv la insulină. Ne recâștigăm această sensibilitate la insulină și ne depărtăm de diabet, pentru că dormim bine. Nu trebuie să mâncăm înainte de somn cu patru ore. Dacă mâncași înainte de somn, visați urât, vă treziți în timpul somnului balonat, trebuie să mergeți la baie mai des.”, a declarat Dr. Marius Sava, în cadrul podcastului realizat de Cătălin Măruță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News