Consumul unei cantități moderate de cafea sau ceai ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral sau demență, potrivit unui nou studiu.
Cafeaua și ceaiul ar putea avea unele beneficii nebănuite pentru sănătate.
Cercetătorii au intervievat 365.682 de adulți cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, întrebându-i cât de mult ceai sau cafea beau în fiecare zi. Echipa a urmărit apoi rezultatele de sănătate ale fiecărui participant timp de peste un deceniu. La finalul perioadei de studiu au existat 5.079 de cazuri de demență și 10.053 de cazuri de accident vascular cerebral, pe baza înregistrărilor din spitale. Cei care au băut între două și trei cești de cafea sau între trei și cinci cești de ceai pe zi, sau o combinație de patru până la șase cești de cafea și ceai, au fost cei mai puțin predispuși să dezvolte fie accident vascular cerebral, fie demență. Băutorii de cafea și ceai au avut un risc cu 28% mai mic de demență și un risc cu 32% mai mic de accident vascular cerebral în comparație cu abstinenții. Noua cercetare a fost publicată marți în PLOS Medicine.
"Constatările noastre au sugerat că un consum moderat de cafea și ceai separat sau în combinație au fost asociate cu un risc mai mic de accident vascular cerebral și demență", au scris autorii în lucrare.
În ciuda statisticilor îndrăznețe, noua cercetare nu stabilește niciun fel de legătură de cauzalitate. "Nu putem imputa o cauzalitate și să spunem "a bea mai multă cafea sau ceai este bun pentru creierul tău"", a declarat pentru CNN,Lee H. Schwamm, președinte al Comitetului consultativ al Asociației Americane pentru Accidente Vasculare Cerebrale (American Stroke Association Advisory Committee) și președinte în neurologie vasculară la Massachusetts General Hospital. "Ceea ce putem spune doar este că în acest studiu, persoanele care au raportat un consum moderat de cafea/ceai au fost mai puțin susceptibile de a avea un accident vascular cerebral sau demență în cei 10 ani de urmărire".
Noul studiu are o mulțime de limitări suplimentare, pe care autorii le recunosc în lucrarea lor. Este important de remarcat, de exemplu, faptul că echipa a luat doar datele auto-raportate privind consumul de cafea și ceai la începutul studiului. Dacă obiceiurile de consum de cafea ale oamenilor s-au schimbat cât de puțin în timpul perioadei de studiu, aceste date nu au fost colectate.
De asemenea, consumul declarat poate fi o măsurătoare înșelătoare, deoarece oamenii își pot aminti greșit câte cești beau, iar definițiile pentru "ceașcă" pot varia.
Există un număr considerabil de cercetări care sugerează că un consum de cofeină în cantitate mică sau moderată este benefic pentru sănătate. Cofeina, stimulentul psihoactiv din aceste băuturi, a fost asociată anterior cu riscuri mai mici de demență și Alzheimer. Consumul de cafeină a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de insuficiență cardiacă și de boală Parkinson. Cu toate acestea, meritele cafelei pentru sănătate sunt controversate, în special la niveluri de consum mai ridicate.
Kevin McConway, statistician la Open University din Anglia, a declarat pentru The Guardian că asocierile studiului între riscul de accident vascular cerebral și demență și consumul de cafea/ceai au funcționat doar până la un anumit punct - "după un anumit nivel de consum, riscul a început să crească din nou, până când a devenit mai mare decât riscul persoanelor care nu au băut deloc". ... Odată ce consumul de cafea a ajuns la șapte sau opt cești pe zi, riscul de accident vascular cerebral a fost mai mare decât în cazul persoanelor care nu beau cafea și destul de mult mai mare decât în cazul celor care beau două sau trei cești pe zi".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News