Calendar ortodox. SFÂNTUL ILIE – tradiții, obiceiuri și superstiții

Data publicării:
Sfântul Ilie, foto creștinortodox.ro
Descriere foto: Sfântul Ilie, foto creștinortodox.ro

În fiecare an, în ziua de 20 iulie creştinii ortodocşi prăznuiesc marea sărbătoare a Sfântulului Prooroc Ilie, cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi, dar și de grindină. Tot el alungă canicula şi seceta de pe ogoare şi răcoreşte pământul.

Cunoscut în credinţa ortodoxă ca un Sfânt drept, corect, bun la suflet, el a fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii. Căindu-se, Sfântul Ilie i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva lor. Ascultându-i rugile, acesta i-a dăruit un car tras de cai albi și l-a făcut puternic şi biruitor în faţa acestora.

Când tună şi fulgeră, Sfantul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Fulgerele sale cad pe pământ, dărâmă copaci şi incendiază acoperişurile caselor. Se spune că acolo unde loveşte fulgerul este ascuns un demon şi Sfântul îi vine de hac. Tunetul este provocat de roţile carului şi de viteza cu care trăsura sa aleargă.

Se spune că de Sfântul Ilie se mănâncă primele roade ale verii, nuci şi mere, interzise până acum, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele. Tot astăzi, femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la Biserică, aşezându-l la icoane. 

Citește continuarea pe DC Business și află ce tradiții trebuie urmate în această zi.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel