Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a vorbit despre beneficiile terapiei de cuplu și momentul potrivit pentru a solicita ajutorul unui psiholog.
Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a explicat în cadrul emisiunii „Adevăruri Ascunse” că o relație de lungă durată necesită uneori intervenția unui specialist. Psihologul poate sprijini partenerii în depășirea unor conflicte sau stări de stres care afectează relația și atmosfera din familie.
„O relație pe termen lung necesită făcuți pași către o terapie de cuplu. Uite, de pildă, înainte nu era moda de a se duce la terapie de cuplu, dar exista nașul şi naşa. Terapia de cuplu era în familie. Naşa stătea de vorbă cu fina, nașul cu finul și tot așa, că sunt părinții spirituali.
Dar acum există psihologul la care cuplurile se pot duce. De pildă, un psiholog vă poate ajuta sau vă poate sprijini pe amândoi într-o stare conflictuală peste care nu poți trece, care chiar din afară poate fi o stare de stres, care poate interveni în cadrul familiei și strica atmosferă, și atunci afectează relația. Poate unul e mai ocupat și are timp mai puțin să dea familiei și celălalt se simte abandonat, nu se mai simte în centrul atenției și începe scandalul. Începe gelozia că ai pe cineva, că de obicei asta e prima chestie.
În cazul când apare o chestie majoră în viața noastră e bine să cauți un terapeut care să fie echilibrat, pentru că și un terapeut e cel care trebuie să găsească întotdeauna linia de mijloc a aplanării stresului, a conflictului în sine și să-i învețe, poate cu schimbarea job-ului, poate cu un sfat pentru a schimba job-ul, multe chestii care se pot ameliora prin intermediul psihologului”, a spus Lidia Fecioru, în cadrul emisiunii „Adevăruri ascunse”.
Frustrările de la cealaltă persoană pot fi negative și se poate opune vizitei la un psiholog, dar nu e imposibil. Adică nici nu trebuie să impunem partenerului în momentul când vedem că avem o problemă și el neagă și nu dorește. Nu trebuie să impunem sau dacă merge ia totul în derâdere, nici nu bagă în seamă pentru că nu simte nevoia să își scoată din interiorul sufletului ceea ce cu adevărat îl deranjează sau îl doare sau orice fel de sentiment din ăsta, de la frustrare sau supărare.
Terapeutul îi poate ajuta să ajusteze modul în care vorbesc între ei și să se asculte unul pe celălalt. Dacă simți că nu ești auzit în relația ta, apelează la un consultant, ca și cum ar fi un mediator. Deci nu-l privi ca pe un psiholog, privește-l că pe un mediator. Cu siguranță ai un prieten care îți dă un sfat, ăla e tot un mediator. Până se ajunge la un terapeut, terapia există înainte de asta - un sfat de la un prieten. Femeia poate să convingă un prieten de-al lui că are nevoie de ajutorul unui psiholog. E foarte important că dacă vrei să-ți salvezi căsnicia faci acești pași.
Te-ar putea interesa și: Remediul natural care combate stresul și oboseala. Lidia Fecioru: „Bem acest ceai seara, înainte de culcare”
De multe ori perioadele care trec așa într-un ritm alert în viața noastră sau noi trecem prin viață într-un ritm alert și uităm să dăruim flori, uităm să atragem atenția, uităm să mai spunem cuvinte frumoase, uităm să spunem ce frumos te-ai tuns sau eu am făcut asta şi tu nici măcar nu ai observat. Deci pentru aceste lucruri este nevoie de un mediator, psiholog, psihoterapeut pentru că e foarte important. Acești oameni se uită la viața celor care le trec pragul ca la o tablă de șah și încearcă să dea o lecție de mutare a pieselor ca să se câștige teren și să iasă meciul, să fie amândoi câștigători.
Terapia de cuplu ajută, de asemenea, să lăsăm în urmă orice ceartă și de a trece peste tonurile ridicate în căsnicie, ca să fim mai cooperanți, să fim mai pe un ton pozitiv. Pentru că uneori poate să fie dificil să vorbești pe un ton scăzut, calm, când partenerul tău te scoate de minți sau te enervează și e greu să nu urli.
Fiecare în parte ar putea să ducă la terapie împreună, dar şi separat. Atunci când se duc separat să se ducă la un alt terapeut, nu la același. Pentru că până la urmă se creează o relație de pacient-terapeut, dar de multe ori avem simpatii și antipatii și atunci e bine ca fiecare dacă are o problemă să se ducă fiecare la un psiholog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News