Creștinii se pregătesc de începerea celui mai aspru post din an.
Creștinii se pregătesc să intre curând în Postul Mare sau Postul Paștelui, după cum este cunoscut de toată lumea. Acesta este considerat a fi cel mai aspru post din an, întrucât dezlegările la pește sunt foarte rare. Acesta ține timp de 40 de zile și se încheie cu Săptămâna Patimilor, când regulile pentru creștini devin și mai dure, iar lista alimentelor permise este și ea mai scurtă.
Așadar, creștinii ortodocși vor începe să postească anul acesta de pe data de 27 februarie, până pe 15 aprilie, iar la catolici postul va fi între intervalul 22 februarie, până pe 8 aprilie 2023.
Lăsata Secului este ținută întotdeauna de toți creștinii care își propun să urmeze postul. Așadar, anul acesta, pe 19 februarie este ultima zi în care se mai consumă carne. Urmează apoi „Săptămâna Albă”, când oamenii vor mai consuma doar produse lactate. Abia după această perioadă începe și Postul Mare, de 40 de zile. În toată această perioadă, creștinii renunță la carne, ouă, lapte, brânză, dar și la pește, care este consumat doar în zilel de dezlegare, care sunt extrem de puține în Postul Paștelui.
Mai mult, creștinii sunt îndrumați de către duhovnicii săi să urmeze și postul sufletesc, odată cu cel trupesc, întrucât unul fără celălalt nu au valoare.
Spre deosebire de Postul Crăciunului, când creștinii pot savura preparatele pe bază de pește de mai multe ori, în cele șapte săptămâni ale Postului Mare, aceste opțiuni sunt mult mai limitate sau chiar aspre. Există doar două zile din cele 40, când oamenii pot consuma și preparate pe bază de pește.
Concret, vorbim despre data de 25 martie 2023, adică de Buna Vestire, dar și de data de 9 aprilie, în Duminica Floriilor.
În Postul Paștelui, toți creștinii ar trebui să fie mai buni și să încerce să facă diferite fapte prin care să îi ajute pe cei din jur.
Mai mult, în această perioadă de 40 de zile, oamenii obișnuiesc să cheme preotul acasă pentru a sfinți locuința și pentru a-i binecuvânta pe toți cei care locuiesc acolo.
În Postul Paștelui nu se con sumă niciun aliment ce provine de la animale, excepție făcând doar cele două zile când este dezlegare la pește și, potrivit bisericii, creștinii nu ar trebui să consume nici băuturi alcoolice sau tutun.
Creștinii trebuie să se roage foarte mult în acest post, iar la finalizarea lui, aceștia merg la biserică pentru a se spovedi și împărtăși.
În timpul acestor 40 de zile, nu se vor organiza nunți, cununii sau alte petreceri. Creștinii trebuie să se abțină în toată această perioadă atât de la plăcerile trupești, cât și de la cele sufletești, motiv pentru care petrecerile trebuie să fie programate după această perioadă.
Tot acum sunt interzise certurile, scandalurile sau cuvintele urâte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News