Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare este ultima săptămână din post, care are o însemnătate extrem de mare pentru toți creștinii.
Săptămâna Mare reprezintă ultima săptămână din Postul Paștelui, fiind o perioadă extrem de importantă pentru toți creștinii. Anul acesta, Săptămâna Patimilor începe pe 10 aprilie și se încheie pe data de 16 aprilie.
În această perioadă, există mai multe restricții și reguli specifice în ceea ce privește postul, dar și participarea la sfintele slujbe. În general, credincioșii sunt încurajați să se dedice rugăciunii, meditației și postului în această perioadă, dacă nu au făcut-o până acum, pentru a se pregăti spiritual pentru Sărbătoarea Învierii Domnului.
De asemenea, toți creștinii sunt așteptați să participe începând cu Lunea Mare la denii, care mai sunt cunoscute și drept „Zilele Sfinte” și care ne poartă în fiecare zi pe drumul patimilor lui Iisus. Acestea comemorează evenimentele și suferințele din ultimele zile ale vieții lui Isus Hristos, inclusiv Miercurea și Vinerea Sfântă.
Deniile au o semnificație religioasă profundă pentru creștini, deoarece marchează moartea și învierea lui Isus Hristos, conform credinței creștine. Aceste zile sunt considerate a fi cele mai sacre din an și reprezintă perioada în care toți credincioșii se roagă, meditează și se pregătesc spiritual pentru celebrarea Învierii lui Hristos în Duminica Paștelui.
Deniile sunt, de asemenea, asociate cu post și abstinență pentru toți creștinii, iar unii oameni aleg chiar să țină și post negru, începând din Joia Mare.
Citește AICI ce semnifică fiecare zi din Săptămâna Mare
În timpul Săptămânii Mari, există mai multe restricții și reguli specifice după care se ghidează toți românii anual. În general, credincioșii sunt încurajați să se dedice rugăciunii, meditației și postului în această perioadă, pentru a se pregăti spiritual pentru sărbătoarea Învierii Domnului.
Așadar, în această perioadă mâncatul de alimente pe bază animală rămâne strict interzis.
Mai mult, Biserica spune că este interzisă și participarea la evenimentele sociale, care nu sunt legate de spiritualitatea religioasă. De asemenea, sunt interzise nunțile, botezurile sau cununiile.
În această săptămână, toți gospodarii își pregătesc curțile, dar și casele cât mai bine, astfel încât să strălucească de curățenie și să întâmpine sărbătorile cât mai bine posibil.
Tradiția mai spune că doar până miercuri sunt permise muncile la câmp, după care bărbații trebuie să-și ajute femeile la treburile gospodărești.
Joia Mare este ziua în care se prepară cele mai important mâncăruri pentru Ziua de Paște, precum este cozonacul sau pasca sau tot ce necesită coacere, întrucât în Vinerea Mare este interzis să mai bagi vreun preparat la cuptor.
În Sâmbăta Mare tradiția spune că are loc sacrificarea mielului, când sunt pregătite și ultimele preparate, precum friptura, drobul și borșul de miel.
Citește și: Moșii de Florii 2023, zi de mare sărbătoare. Ce nu ai voie să faci în Sâmbăta lui Lazăr
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News