Când începem periajul dentar la bebeluși. Dr Alin Gabor: „Cariile sunt foarte agresive, iar consecințele sunt foarte mari”

Data publicării:
Dr. Alin Gabor/ captură video Youtube, pexels.com
EXCLUSIV
Descriere foto: Dr. Alin Gabor/ captură video Youtube, pexels.com

Dr. Alin Gabor, medic stomatolog și asistent universitar, a fost invitat în cadrul emisiunii „Pastila de frumusețe”, unde a dezvăluit mai multe lucruri pe care toți părinții trebuie să le știe. 

Părinții sunt destul de reținuți să își ducă bebelușii la stomatolog, din cauza faptului că dințișorii acestora vor fi oricum înlocuiți. De asemenea, și când vine vorba de spălatul pe dinți sunt destul de multe reticențe, mai ales în perioada în care bebelușul consumă doar lapte. Dr. Alin Gabor spune că aceste păreri sunt total greșite, pentru că pot afecta considerabil dantura definitivă a copilului. 

„Cea mai are greșeală pe care putem să o facem este să nu curățăm gura bebelușului, inclusiv de când îi dăm lăpticul, de la bun început, pentru că laptele poate fermenta și poate provoca niște răni la nivelul gingiei. Bebelușul este „opărit” în gură și trebuie să-l ajutăm. Simplu, punem pe un deget niște panament steril, curat, mai putem pune și niște glicerină boraxată, pentru că bebelușului îi place dulce, dar nu foarte multă, cât să accepte să îi curățăm puțin gura. Erupția dinților este foarte variabilă la ora actuală, din cauza foarte multor schimbări apărute la nivelul organismului, dinții nu mai erup la șase luni, cum se spunea.”, a declarat Dr. Alin Gabor, în cadrul emisiunii Pastila de frumusețe.

Te-ar putea interesa și: Alimentul care îți pătează foarte tare dinții. Dr. Alin Gabor: „Are un colorant consistent. Niște pete mult mai greu de scos”

Cum putem peria corect dinții bebelușului

Cu un simplu periaj regulat, bebelușul nu va mai fi predispus la problemele dentare, continuă specialistul.

„Ideea este: când apare primul dințișor, luați o periuță de dinți, există periuțe de tip degetar, are o parte cu care putem masa gingiile bebelușului, iar cu cealaltă există niște peri foarte micuți, cât să periem acel dințișor. Cum apare fiecare dinte în parte trebuie să îi periem. Din păcate, cariile la bebeluși sunt foarte agresive. Smalțul la dinții de lapte este mult mai slab și atacă mult mai repede caria. Este păcat, pentru că consecințele sunt foarte mari. Dacă avem grijă de bebelușul nostru de la bun început, pe partea aceasta de dinți, scăpăm de foarte multe probleme: de la dureri, infecții, probleme cu dinții permanenți.”, a continuat specialistul.

Citește și: Pasta de dinți care distruge smalțul. Dr. Alin Gabor: „Grijă mare. Este ca și cum ai freca cu nisip pe dinți”

„E foarte important să se obișnuiască cu o rutină”

„Noi avem impresia că pierdem dinții de lapte și totul este bine, pentru că mai apare o pereche. Nu este așa, pentru că infecția, dacă îți afectează nervul, poate fi transmisă și la dintele de dedesubt sau dacă pierdem prematur, adică mult mai repede dinții de lapte, nu mai ies corect cei permanenți, ies în niște poziții vicioase, și automat îl ducem pe bebeluș de la un simplu periaj, poate la un aparat ortodontic, un implant, dacă pierde prea mulți dinți, deci să nu ne bazăm că pierde dinții de lapte și apar alții noi. 

Eu am avut momente când eram cu bebelușul și mă spălam pe dinți. E fascinat de periuța electrică, e foarte important să se obișnuiască cu o rutină. Există paste speciale pentru copii cu diferite gusturi și obligatoriu fără fluor, pentru că ei vor înghiți și nu este bun pentru organism.”, a mai spus el.

Când ducem bebelușul la medic

De asemenea, nici prima vizită la medicul stomatolog nu trebuie să fie amânată prea mult timp. 

„La medic îi ducem cât mai repede, dacă mama are o programare, să-l ia cu ea, ca să se obișnuiască cu mediul. Observ la Zian (n.r. bebelușul său) cum se obișnuiește cu absolut orice și asimilează orice informație. La fel se întâmplă și pe partea asta, dacă îl aduce cu ea doar să se obișnuiască, să râdem cu el, automat va veni mai relaxat pe viitor și nu va cunoaște frica aceea pe care, cel puțin generația mea, a cunoscut-o despre stomatolog. Azi nu mai trebuie să doară nimic.”, a dezvăluit Dr. Alin Gabor. 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel