Iată când trebuie să colorezi ouăle roșii pentru masa de Paște.
Am intrat deja de câteva zile în Săptămâna Mare, când toate gospodinele din țară au început deja să pregătească fel de fel de delicatese pentru masa de Paște. De la drob, cozonac, pască, fripturi și ouă roșii, toate aceste bucate românești sunt prezente pe mesele majorității oamenilor de la noi din țară. Totuși, în fiecare an, peste tot circulă aceeași întrebare: când se vopsesc, de fapt, ouăle roșii? Mai mult, chiar dacă în ziua de astăzi acestea sunt colorate în diferite nuanțe, tradiția spune să ele trebuie să fie predominant roșii, această culoare semnificând sângele lui Iisus Hristos, în momentul în care acesta a fost bătut cu pietre pe cruce. Venită să-și vadă Fiul răstignit, Mica Domnului a așezat un coș plin cu ouă la picioarele sale, care s-au înroșit imediat, spune Biserica.
Așadar, ouăle se înroșesc în Săptămâna Patimilor, dar mai exact în Joia Mare, când, de asemenea, ar trebui să se coacă și pasca și cozonacul. Dacă nu reușiți însă în această zi, poți să le vopsești în Sâmbăta Mare, dar niciodată Vinerea, spune religia.
Te-ar putea interesa și: Trucul inedit folosit de Mirela Vaida pentru a vopsi ouăle de Paște: „Le fac din culori naturale. Am învățat de la mama” / EXCLUSIV
Potrivit creștinortodox, se spune că ouăle înroșite în Joia Mare nu se vor mai strica tot timpul anului.
De asemenea, oamenii care duc la biserică ouăle roșii pentru a fi sfințite, iar apoi le îngroapă în curte, se spune că vor fi protejați tot anul de grindină și de piatră.
Tradiția populară spune că oul roșu de pe masa de Paște are puteri miraculoase de vindecare, de sănătate și de îndepărtare a răului.
Și, dacă ești în căutarea unor variante prin care poți vopsi cât mai natural ouăle de Paște, avem soluția. Invitat în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, chef Ștefan Popescu ne-a dezvăluit principalele ingrediente pe care trebuie să le avem la îndemână pentru a obține cele mai frumoase nuanțe.
”Din fericire găsim și în supermarket ce ne trebuie ca să vopsim ouăle mai natural. Spre exemplu, curcuma. O pui în apă, o lași să fiarbă să coloreze apa, după care pui ouăle și le lași 4 ore acolo, să se coloreze.
Sfecla roșie este iar o variantă și o găsim în supermarket. Crudă, o tai în bucăți și o pui în apă să fiarbă, iar spre final, când s-a colora apa, pui și ouăle și le lași să fiarbă. Recomand să nu fierbem ouăle foarte mult, e o tendință să se lase 14-15 minute. Cu cât ouăle sunt fierte mai mult, cu atât de digeră mai greu în organism.
Putem folosi și verdele din clorofilă, care există în tot ce este verde. Avem multă verdeață, pătrunjel, mărar, orice poate colora apa. Se poate folosi și clorofila, cumpărată separat. Nu o să iasă verde-verde, iar ouăle trebuie să fie albe. Fructele de pădure colorează și ele imediat apa, se pot folosi și ele.”, a declarat Chef Ștefan Popescu, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical.
Citește AICI cum se fierb corect ouăle pentru Paște
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News