Canicula este periculoasă pentru vârstnici, copii, dar și pentru persoanele cu boli cronice.
Canicula poate determina probleme de sănătate. Sunt mai multe categorii de persoane expuse riscurilor. Cei mai expuşi sunt cei ce petrec mult timp în spaţii deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde, cei ce muncesc în soare, vârstnicii cu patologie cardiovasculară sau neurologică dar și cei mici.
Medicul cardiolog Alice Munteanu a explicat la Digi 24 ce trebuie să facem în zilele toride de vară pentru a ne proteja sănătatea.
”Odată cu începerea verii poate să apară și căldura excesivă, iar corpul nostru cu greu se adaptează în ceea ce înseamnă producerea și pierderea de căldură, mai ales dacă stăm la temperaturi foarte mari.
Și oamenii sănătoși pot suferi pe timp de caniculă pentru că se produce o creștere a fluxului de sânge în organism, se pierd lichidele. Trebuie să consumăm lichide mai mult decât în mod normal pentru a crește volumul circulant de sânge.
Ar trebui să consumăm mai mult decât 1,5-2 litri de apă pe zi. Să nu fie excesiv de rece, cum de cele mai multe ori face toată lumea. Trebuie la temperaturi normale, să se evite consumul de cafea și de alcool, chiar este interzis.
Mai cu seamă, pacienții cu boli de inimă, cei cu insuficiențe cardiace, cei care au avut infract, sau pacienți care au stend-uri sau pacienți care sunt cu hipertensiune arterială și iau tratamente pentru inimă, care pot interfera cu aceste mecanisme de apărare contra excesului de căldură, medicamente care scad pulsul sau medicamente preucm diureticele care elimină excesul de apă.
Acești pacienți trebuie să fie mult mai atenți cu medicația și dacă apare senzația de sete, trebuie să consume lichide pentru că este primul simptom de deshidratare, apoi urmează amețeala, palpitațiile, pot să leșine. Atunci trebuie apelat la medicii de urgență”, a explicat medicul cardiolog Alice Munteanu.
Medicul a explicat că sunt câteva semnale de alarmă la care trebuie să fim atenți în aceste zile caniculare. În caz de leșin este obligatoriu să se acorde prim-ajutor specializat.
”Semnalele sunt de la stările de leșin pe care le avem, acele dureri abdominale, grețuri, vărsături, starea de durere de cap care nu trece cu niciun medicament, și ba mai mult, vorbim de pierderea conștienței care necesită obligatoriu intervenția medicilor de urgență.
Oamenii care lucrează în căldurii pot avea erupții pe piele, pot avea crampe și ca atare, această pierdere a cunoștinței dată de căldură cu scăderea bruscă a tensiunii determină starea de rău și primul ajutor este obligatoriu”, a mai explicat medicul.
Cum ne ferim de razele soarelui
Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare).
Hidratare, consumul de lichide, trebuie să avem în vedere tot ce mâncăm. Hainele să fie de culoare deschisă, să nu ieșim între orele 11:00-18:00, să evităm aglomerațiile.
Citește continuarea pe DC MEDICAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News