Scurtmetrajul românesc "Interfon 15", regizat de Andrei Epure, a fost selectat în competiţia celei de-a 60-a ediţii a secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat luni organizatorii evenimentului.
Titlurile filmelor incluse în selecţia oficială au fost anunţate în cadrul unei conferinţe de presă de Charles Tesson, istoric şi critic de film, devenit în 2011 delegat general al secţiunii Semaine de la Critique.
Potrivit sinopsisului său oficial, publicat pe site-ul Semaine de la Critique, secţiune paralelă a renumitului festival francez, scurtmetrajul "Interfon 15" are o durată de 22 de minute şi spune povestea locuitorilor unui imobil care descoperă o femeie în stare de inconştienţă în faţa acelei clădiri. Deşi femeia locuieşte la etajul al treilea, nimeni nu îi cunoaşte numele. Aşteptând sosirea serviciilor de urgenţe, vecinii îşi pun întrebări despre viaţa ei şi despre propriile lor vieţi.
Din distribuţia filmului fac parte Cosmina Stratan, Mihaela Sîrbu, Ana Ciontea, Ozana Oancea, Otilia Panainte, Marius Ghica, Ioana Mateescu, Liviu Pintileasa şi Mara Luca.
Andrei Epure, născut pe 19 iunie 1989 la Târgu Jiu, este un tânăr regizor şi scenarist român, care locuieşte la Bucureşti. Absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale", Andrei Epure abordează în filmele sale tematicile limbajului, identităţii şi cinematografiei văzute prin intermediul unei estetici a irealului fantomatic. Filmele lui ridică întrebări despre limitele comunicării şi caută să surprindă aspecte insesizabile. A lucrat ca scenarist la scurtmetrajul "Apartament interbelic, zonă superbă, ultracentrală" (2016) şi la lungmetrajul "Om - câine" (2021) şi a regizat scurtmetrajul "Poate întunericul mă va acoperi" (2020).
În competiţia de scurtmetraje a secţiunii Semaine de la Critique, filmul românesc "Interfon 15" va concura alături de producţiile următoare: "Brutalia, Days of Labour", de Manolis Mavris, "Duo Li", de Zou Jing, "Fang ke" ("An Invitation"), de Hao Zhao şi Yeung Tung, "Inherent", de Nicolai G.H. Johansen, "Ma Shelo Nishbar" ("If It Ain't Broke"), de Elinor Nechemya, "Noir-soleil", de Marie Larrivé, "Safe", de Ian Barling, "Soldat noir", de Jimmy Laporal-Trésor, şi "Über Wasser" de Jela Hasler.
Selecţia oficială a secţiunii Semaine de la Critique, dezvăluită luni, aliniază 17 lungmetraje în competiţie, toate fiind filme de debut, şi alte şase lungmetraje în Seances Speciales, selectate din peste 1.000 de producţii cinematografice vizionate de comitetul de selecţie.
Multe dintre aceste pelicule arată "personaje care se luptă, discursuri despre emanciparea băieţilor sau a personajelor feminine, nevoia de a-ţi găsi propriul drum, de a merge dincolo de sine", a declarat Charles Tesson, delegatul general al secţiunii.
Printre lungmetrajele din competiţie, care vor fi prezentate juriului prezidat de cineastul român Cristian Mungiu, se află o singură peliculă franceză, "Rien a foutre", regizat de Julie Lecoustre şi Emmanuel Marre, cu Adele Exarchopoulos în rolul unei însoţitoare de bord care lucrează pentru o companie aeriană low-cost.
Celelalte lungmetraje din competiţie provin din Egipt ("Feathers", de Omar El Zohairy) - ce prezintă povestea unui tată de familie transformat în găină în timpul unui experiment eşuat de magie -, din Columbia ("Amparo", de Simon Mesa Soto) - portretul unei femei dintr-o ţară aflată în război civil - sau din Elveţia/Ucraina ("Olga", de Elie Grappe). Au fost selectate şi lungmetrajele "The Gravedigger's wife", de Khadar Ayderus Ahmed, "Libertad", de Clara Roquet, şi "Piccolo Corpo", de Laura Samani.
Filmul de deschidere, ce va fi proiectat în afara competiţiei, "Robuste", de Constance Meyer, va prezenta spectatorilor, potrivit organizatorilor, "un Gerard Depardieu aşa cum l-am văzut de foarte puţine ori, debordând de autenticitate", alături de Deborah Lukumuena, una dintre tinerele actriţe din "Divines".
Actriţa franceză Sandrine Kiberlain va prezenta în Seances Speciales primul ei lungmetraj filmat în calitate de regizoare, "Un jeune fille qui va bien", portretul "unei tinere evreice de 19 ani, Irene, care vrea să devină actriţă în timpul Ocupaţiei în 1942".
Filmul de închidere va fi "Une histoire d'amour et de désir", de Leyla Bouzid.
Selecţia din acest an a secţiunii Semaine de la Critique este paritară: şapte regizori şi şapte regizoare (iar 30% dintre cele peste 1.000 de filme vizionate au fost regizate de femei).
Cea de-a 60-a ediţie a secţiunii Semaine de la Critique se va desfăşura în perioada 7 - 15 iulie.
Consacrată descoperirii noilor talente din industria cinematografică, această secţiune, înfiinţată în 1962, selectează doar cineaşti aflaţi la primul sau la al doilea proiect din filmografiile lor, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News