Stresul accentuat si emotiile pot duce la dureri stomacale si alte probleme digestive.
Gândiți-vă că simțiți fluturi în stomac. Nu este doar o vorbă. Limbajul nostru reflectă faptul că multe emoții, inclusiv anxietatea, sunt resimțite în sistemul digestiv. Legătura dintre anxietate și problemele digestive nu rezultă doar în reacții este explicabilă prin faptul că intestinele sunt, după creier, cea mai mare zona cu nervi din organism.
Pot apărea afecțiuni precum greața, diaree sau constipație; dureri de stomac, crampe sau balonare; senzații persistente de foame sau lipsă de apetit care nu au legătură cu nevoile fizice; și chiar afecțiuni medicale precum sindromul colonului iritabil (IBS).
Vestea bună este că înțelegerea modului în care funcționează această conexiune vă poate ajuta să rezolvați atât anxietatea, cât și tulburările digestive.
Legătura dintre anxietatea și problemele de stomac
Este firesc să ne gândim la organele noastre ca la niște părți separate ale corpului, deconectate de preocupările mentale, dar nu așa funcționează de fapt corpul nostru. În schimb, suntem un singur organism cu inteligență în tot corpul. Avem un creier în cap, bineînțeles, dar avem și un "creier-intestin" situat în sistemul nostru nervos enteric (digestiv).
Într-un proces cunoscut sub numele de "interocepție", creierul din capul nostru primește și trimite în mod constant mesaje către restul corpului.
Atunci când corpul nostru detectează un pericol, cum ar fi în cazul anxietății, începe să se mobilizeze pentru a lupta sau a fugi. Impulsionați de eliberarea unei serii de hormoni și neurotransmițători, atenția noastră se îngustează, simțurile se intensifică, iar organismul închide activitățile neesențiale, inclusiv digestia. Este important să înțelegeți că acesta este modul automat al corpului dumneavoastră de a vă proteja de pericol. Nu este "totul în capul tău" și nu se află sub controlul tău conștient.
Anxietatea poate duce la stres cronic
Anxietatea a evoluat pentru că este benefică, dar prea multă anxietate poate deveni dăunătoare. Aceasta vă poate împiedica să vă gândiți la activități mai productive și vă poate face mai greu să vă expuneți la experiențe și oameni noi. Din cauza legăturii dintre minte și corp, anxietatea stresează și corpul.
Motivul este că atunci când ne simțim anxioși anticipăm posibile circumstanțe viitoare amenințătoare. Totuși, deoarece amenințarea nu este prezentă în realitate, ciclul de amenințare, răspuns și rezolvare nu poate fi finalizat, potrivit yourtango.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News