Care sunt cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit. Prof. Dr. Dan Vodnar: „Acesta este cel mai indicat a fi utilizat în procesul de prăjire”

Data actualizării: | Data publicării:
Captură video: Pro TV
Descriere foto: Captură video: Pro TV

Prof. Dr. Dan Vodnar a fost invitat în cadrul emisiunii lui Cătălin Măruță, unde a vorbit despre uleiurile de gătit.

Prof. Dr. Dan Vodnar a fost invitat în cadrul emisiunii lui Cătălin Măruță, unde a vorbit despre uleiuri, care sunt beneficiile acestora și despre temepraturile la care își pierd gustul și propritățile. Potrivit medicului, fiecare ulei are un punct de ardere. Dacă se atinge acel punct de ardere încep să se formeze compuși nocivi, compuși care nu sunt buni pentru organismul nostru. Unul dintre cei mai râvniți compuși, în sens negativ, este acroleina. Acroleina este o substanță rea pentru că are un efect cancerigen.

Uleiul de floarea soarelui

„Uleiul de floarea soarelui îl utilizăm cu toții în gospodării de ani de zile. În trecut era uleiul de floarea soarelui în supermarket și se spunea că nu conține colesterol. Ei bine, în mod normal, uleiul nu conține colesterol.

Uleiul de floarea soarelui vine cu câteva beneficii. Unul dintre beneficii este că el conține acid linoleic, care este un acid Omega 6, conține acid oleic, care este Omega 9. Cu cât uleiul de floarea soarelui este expus mai mult timp la o temperatură, el produce aldehide. Sunt studii care ne demonstrează faptul că uleiul prăjit lucrează împotriva ADN-ului nostru și imunității noastre. Punctul de ardere al uleiului de floarea soarelui este în general în jurul valorii de 227 grade Celsius. Nu este bine că îl utilizăm repetat. Este recomandat să fie utilizat în procese de gătire blândă, adică cu temperaturi mai scăzute și e foarte important să evităm reutilizarea lui”, a declarat Prof. Dr. Dan Vodnar, în cadrul emisiunii realizate de Cătălin Măruță.

Te-ar putea interesa și: Care este porția corectă de legume pe care trebuie să o consumi zilnic. Dr. Mihail: „Sunt benefice inimii, au vitamina C și ne ajută să fim sănătoși”

Uleiul de măsline

„Uleiul de măsline este cel mai cunoscut ulei de pe mapamond. Are o grămadă de beneficii: antioxidanți, antiinflamatori, compuși, vitamina E și are un punct de ardere de 176 grade Celsius. Asta înseamnă că are un punct de ardere sub punctul de ardere al uleiului de floarea soarelui. Este mai bine să utilizăm uleiul de floarea soarelui în momentul în care prăjim, iar uleiul de măsline în salate, cu condiția să nu fie ultrarafinat. Este recomandată gătirea la căldură joasă și medie, precum sotarea, prăjirea, coacerea și dressingurile pentru salate”, a spus  Prof. Dr. Dan Vodnar.

Uleiul  de cocos

„Uleiul de cocos este un alt ulei care este mai modern în alimentația noastră și este important pentru că are proprietăți antimicrobiene și antioxidante. Îl particularizează prezența acidului lauric, care provine din anumite structuri chimice de tip trigliceride medii. Uleiul de cocos este foarte indicat să fie introdus în alimentația sportivilor, pentru că se transformă rapid în energie la nivelul ficatului. Punctul de ardere al acestui ulei este de 175 grade Celsius. Este recomandată coacerea la căldură medie, precum sotarea, prăjirea, coacerea. Putem să utilizăm 1-2 linguri pentru a găti legumele, ouăle, carnea sau peștele. De asemenea, sunt studii care ne demonstrează că ne crește nivelul de colesterol rău”, a precizat Dan Vodnar.

Te-ar putea interesa și: Amna, uimită de băiatul ei. Replicile primite din partea lui David, la care nu se aștepta: „Noi nu am fost crescuți așa”/ video

Uleiul de rapiță

„Uleiul de rapiță a fost dezvoltat în Canada. Este destinat gătitului, dar și industria auto și cea chimică utilizează uleiul de rapiță. Este important la acest ulei acidul erucic, care este un acid toxic dacă depășește un anumit procentaj. Acidul erucic nu trebuie să depășească 2 procente. Tot ceea ce depășește 2 procente devine împotriva organismului nostru. Conține grăsimi într-o proporție echilibrată și are un punct de ardere de aproximativ 204 grade Celsius. Este potrivit pentru prăjirile la temperaturile mai înalte, pentru coacere și alte metode de gătit care implică căldura ridicată”, a declarat Dan Vodnar.

Uleiul de avocado

„Uleiul de avocado vine cu câteva avantaje. Conține luteină, un antioxidant esențial pentru sănătatea ochilor. Are un punct de ardere de 270 grade Celsius, aproape cel mai ridicat. Este cel mai indicat a fi utilizat în procesul de prăjire”, a mai spus Dan Vodnar.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel