Care sunt cele trei fructe care îngrașă. Mihaela Bilic: „Cireșele sunt în top”

Data publicării:
Mihaela Bilic, cafea, captură video Pro TV
Descriere foto: Mihaela Bilic, cafea, captură video Pro TV

Deși fructele sunt sănătoase și nutritive, unele dintre ele pot contribui la creșterea în greutate. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spus care sunt cele trei fructe consumate de români, în special pe timpul verii, care îngrașă.

Fructele sunt esențiale într-o dietă echilibrată, oferind o sursă bogată de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Acestea sunt, de obicei, considerate un desert natural și sănătos, înlocuind cu succes dulciurile și gustările nesănătoase. Cu toate acestea, nu toate fructele sunt la fel de inofensive în ceea ce privește controlul greutății. Deși sunt sănătoase și nutritive, unele fructe pot contribui la creșterea în greutate atunci când sunt consumate în cantități mari. Iată câteva fructe care ar trebui consumate cu moderație dacă ești preocupat de greutatea corporală.

Top trei fructe care îngrașă

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a identificat trei fructe populare consumate de români, în special pe timpul verii, care pot duce la acumularea de kilograme nedorite: cireșele, pepenele roșu și strugurii. Cireșele sunt deseori consumate în cantități mari datorită gustului lor delicios. Aceasta poate duce la un aport caloric semnificativ, contribuind astfel la creșterea în greutate. Totodată, pepenele roșu, deși este răcoritor și hidratant, este un alt fruct care poate îngrașă, mai ales când este consumat în cantități mari. De asemenea, potrivit medicului nutriționist, consumul ridicat de struguri poate duce și el la creșterea în greutate.

„Cărțile de nutriție nu se modifică așa rapid precum precum ingineria genetică și tot ce înseamnă industria alimentară. Nu mai există cireșe nedulci, fără gust. Cireșele într-un top al fructelor care îngrașă, cireșele sunt în top trei, alături de pepeni și struguri. Pepenele roșu îngrașă foarte tare. Noi avem și o problemă de cantitate. Poate nu ne-ar îngrășa atât de tare dacă ar fi mai scumpe și ar trebui să mâncăm puțin. Avem această lipsă de limită când vine vorba de fructe. Fructoza nu crește glicemia. Diabeticii au voie să mănânce fructoză pentru că nu le crește glicemia, dar nu e pentru că nu îngrașă. Are tot patru calorii pe gram, ca și zahărul.

Din păcate însă nu putem să consumăm fructoză prin efort fizic. Nicio celulă nu funcționează cu fructoză. Dacă depășim 10 grame de fructoză într-o zi, ficatul nu are ce să facă cu ea și o transformă în grăsime. Trebuie să avem această conștientizare a bunătății din fructe. Fructele sunt bune, sunt naturale, cel mai sănătos desert, însă în cantitate mare fructele îngrașă.

Nu toate fructele sunt la fel. Fructele care au multe fibre - sunt niște fibre speciale în fructe, pectine se numesc, se umflă la contactul cu apa, se transformă într-un gel – sunt un miracol pe care l-a făcut natura când a pus fructoză în fruct, a pus-o cu antidotul. Adică în fruct avem fibre, avem multă apă. Această pulpă a fructelor este ca un burete care ține fructoza. Deci noi când mâncăm fructele, dacă nu le transformăm în suc, viteza de absorbție a fructozei este mai mică. Sau chiar din unele fructe putem spune că nu se absoarbe mare lucru tocmai pentru că au multe fibre”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știril Pro TV.

Te-ar putea interesa și: Top alimente care păcălesc foamea și nu îngrașă. Mihaela Bilic: „Fericiți și cu burta plină, chiar se poate”

Fructele care sunt prietenoase cu silueta

Există însă și fructe prietenoase cu silueta, cum ar fi căpșunile și pepenele galben. Așadar, potrivit medicului nutriționist, putem mânca aceste fructe fără niciun fel de problemă.

„Căpșunile nu îngrașă. Sunt fructe prietenoase cu silueta. Chiar se spune că au și efect atfrodisiac. Le putem mânca și cu suta de grame, și cu jumătate de kilogram, și cu un kilogram. La cireșe, nu. Un kilogram de cireșe înseamnă un castronel, un pic plin. Putem, la limită, să le ținem în doi pumni. Deci, surprinzător de puțin câte cireșe intră într-un kilogram. Foarte greu de crezut că mâncăm cinci-șase cireșe. Dacă vrem să mâncăm mai multe, aș putea spune să renunțați la o masă sau în ziua respectivă să faceți o cură de cireșe.

La pepene avem un mic secret. Pepenele roșu și pepenele galben au pigmenți pentru piele. Pepenele galben are de trei ori mai multe fibre decât cel roșu. Concluzia este că, la același conținut de fructoză, din pepenele galben se absoarbe mai lent. Avem un prieten în pepenele galben pentru siluetă”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Te-ar putea interesa și: Alimentul pe care îl ai în bucătărie și care reduce riscul de boli grave. Mihaela Bilic: „Cercetătorii au demonstrat scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel