Carmen Brumă, nutriționist și antrenor de fitness, vine cu o serie de sfaturi pentru perioada postului.
„1.Legumele sunt alimentele de baza în alimentația de post. Ele trebuie consumate la fiecare masă principala. Atenție însă, termenul “legume” este larg și cuprinde 3 categorii:
-Legume cu conținut mare de amidon 10-20% sau leguminoase (fasole, mazăre , cartofi, linte). Acestea trebuie consumate cu moderație adică 3-4 linguri (de produs finit)cu vârf la o masă și evitate la cină.
-Legume cu un conținut mediu de amidon 5-7% sau rădăcinoase (morcov ,sfeclă,gulie, ceapă)
– Legume cu un conținut redus de amidon (sub 5%) adică verdețuri,conopidă, dovlecei,ardei gras, roșii
2.Fructele fac parte din categoria deșert și se consumă mult mai rar decât legumele.
3. Din cauza că proteinele vegetale sunt inferioare din punct de vedere al calității celor animale , ele trebuie combinate cu atenție. Asociați proteinele de origine vegetală astfel încât să aveți tot spectrul de aminoacizi esențiali în dietă. Pentru un aport optim de aminoacizi esențiali, combinați la aceeași masă legume și cereale cum ar fi orez cu mazăre, fasole cu porumb, cuscus cu năut sau linte.
4.Evitați sau chiar excludeți în post următoarele produse
-mezeluri de post
-pate de post
-șnițele, chiftele de post
-covrigei, sticksuri,merdenele,prăjituri de post
-cartofi prăjiți, chips-uri
-maioneză, sosuri de post
-supă ( instant) la plic
5. Pentru o mai bună absorbție a fierului din sursele vegetale ( care este fier non hemic și nu se absoarbe la fel cu cel hemic de origine animală) (legume cu frunze verzi, fasole, linte) adăugați o sursă de vitamina C (lămâie, suc de lămâie, grepfruit)”, a transmis Carmen Brumă pe rețelele de socializare.
Alimentația în post. Mihaela Bilic: „Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate”
Carmen Brumă a oferit câteva sfaturi utile, cu privire la momentul din zi în care ar trebui să ne urcăm pe cântar.
Carmen Brumă este una dintre cele mai cunoscute antrenoare de fitness de la noi din țară, fiind renumită nu doar pentru sfaturile și antrenamentele de excepție cu care își inspiră fanii, dar și pentru fizicul ei de invidiat, pe care reușește să îl aibă la vârsta de 45 de ani. Partenera lui Mircea Badea încearcă cât mai mult să-și inspire și fanii să adopte un stil de viață cât mai sănătos, care să nu fie considerat drept o dietă, ci un mod de a trăi pe termen lung. Pe lângă sfaturile de nutriție și antrenamente însă, Carmen Brumă mai postează și alte diferite trucuri, ce au legătură cu kilogramele. Spre exemplu, recent, celebra antrenoare a postat pe rețelele de socializare câteva situații după care nu este bine să te cântărești. În caz contrat, cântarul va arăta mai multe kilograme decât avem, de fapt, în realitate.
„Când nu e bine să te cântărești:
- înainte sau în timpul ciclului menstrual (plusurile pe cântar sunt cauzate de retenția de lichide normală în această perioadă)
- după o seară în care ați băut alcool
- după o zi în care ați mâncat mai mulți carbohidrați și alimente sărate
- după eforturi fizice intense (de exemplu, după o alergare mai lungă, un semimaraton sau maraton, corpul trece printr-un proces de refacere musculară și reține lichide).”, a scris Carmen Brumă, pe rețelele de socializare.
Mai mult, recent, Carmen Brumă vorbea tot pe rețelele de socializare despre motivele pentru care ar trebui să ne începem dieta toamna. Există trei factori principali care ne vor ajuta în combaterea kilogramelor în plus, așadar, nu trebuie decât să avem puțină ambiție.
„Trei motive pentru care toamna este sezonul ideal pentru a începe o cură de slăbire:
1. Metabolismul este un pic accelerat, pentru că organismul se adaptează schimbărilor de temperatură.
2. Ai la dispoziție o mulțime de legume și fructe bogate în antioxidanți si alte elemente utile organismului. În plus, rădăcinoasele care se găsesc din belșug în această perioadă sunt o sursă bună de amidon care " ține de foame".
3. Nu ai presiunea " timpului"! Multe persoane " se trezesc" că vor să dea jos surplusul ponderal cu două săptămâni înainte de concediu sau venirea verii. Cum ea e departe, poți să slăbești într-un ritm corect și sigur.”, a transmis Carmen Brumă pe rețelele de socializare.
Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil, potrivit creștinortodox.ro. 15 noiembrie este prima zi de post pentru credincioși, iar pe 24 decembrie se încheie Postul pentru Sărbătoarea Naşterii Domnului. Prin durata lui de 40 de zile, se amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
În timpul Postului Crăciunului, miercurea și vinerea credincioșii nu au voie să mănânce cu untdelemn și nici să bea vin. În aceste două zile postim până la ora 3-4 p.m., după care putem mânca hrana uscată sau legume fierte.
Marți și joi nu mâncăm pește ci numai untdelemn și vin.
În Postul Crăciunului avem dezlegare la pește sâmbăta și duminica.
În cazul în care sunt zile de sâmbătă sau duminică în perioada 20-24 decembrie, enoriaşii nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn şi vin.
În plus, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin. Și în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește.
Zilele din calendarul ortodox cu dezlegare la peşte, în Postul Crăciunului
21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie
26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă)
27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică)
30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie
3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă)
4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică)
5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni)
6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă)
11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică)
12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni)
13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți)
17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă)
18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică)
Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului
Tradiția spune că în noaptea de 29 noiembrie, adică în ajun de Sfântul Andrei, se ung ușile și ferestrele cu usturoi, astfel încât să nu pătrundă strigoii.
În ziua Sfântului Andrei, nu trebuie să împrumuți bani din casă, dar nu trebuie nici să rostești cuvântul „lup”. Mai mult, tot în această zi, se pune o crenguță de măr într-un bol cu apă, iar dacă aceasta înflorește până de Sfântul Vasile, atunci anul viitor va fi unul plin de roade.
Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se spală rufe, până după Bobotează și nu se mai taie nici porcii.
În ajun de Crăciun, pe 24 decembrie, nu se împrumută nimic din casă, iar gospodinele trebuie să măture invers. Mai mult, gunoiul trebuie păstrat în casă, pentru a nu se duce norocul, odată cu el.
"Deci suntem datori in aceste 40 de zile sa pazim in fiecare saptamana, trei zile postindu-le fara untdelemn si vin: luni, miercuri si vineri. Iar daca se va intampla vreun sfant mare in aceste zile intru pomenirea lui dezlegam si facem praznic pentru dragostea sfantului. Daca aceste zile se vor intampla marti sau joi atunci mancam peste iar daca va fi luni, miercuri sau vineri dezlegam numai la untdelemn si vin, iar peste nu mancam in afara de faptul daca se va intampla sa fie hramul Bisericii. Deci daca se va intampla hramul vreunui sfant dintre acestia in manastire atunci dezlegam la peste si la vin in orice zi ar cadea. Iar unele Tipice de la ziua a 9-a a lunii Decembrie poruncesc sa postim si la peste, sa nu mai facem nici un fel de dezlegari, in afara de sambata si duminica si de va fi hramul vreunui sfant (cand se dezleaga).", potrivit tipicului Sfântului Sava, notează creștinortodox.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News