Carmen Brumă propune trei sfaturi pentru cei care au intoleranţă la gluten. Iată de ce anume trebuie să ții cont.
Intoleranța la gluten este o afecțiune medicală în care consumul de gluten provoacă reacții adverse în organism, cum ar fi simptome din sfera gastro-intestinală (dureri abdominale, balonare, constipație), dar si din afara acesteia (dureri de cap, oboseală, amețeli, anxietate, depresie).
Carmen Brumă vine în ajutorul celor cu intoleranță la gluten. Pe rețelele sociale, partenera lui Mircea Badea a dezvăluit câteva aspecte importante de luat în considerare pentru cei care se confruntă cu această problemă.
1. Citirea atentă a etichetelor
Carmen Brumă subliniază importanța etichetelor produselor alimentare. Glutenul se poate ascunde în diverse produse, inclusiv condimente, bulion, semipreparate din carne și brânzeturi cu arome.
„Citește cu atenție etichetele, pentru că glutenul se poate ascunde în multe produse precum: condimente, bulion, semipreparate din carne sau brânzeturi cu arome. Glutenul este folosit și ca aditiv”, a spus Carmen Brumă.
2. Atenție la alternativele 'fără gluten'
Unele alimente etichetate ca 'fără gluten' pot conține cantități mai mari de sare, zahăr și grăsimi saturate în comparație cu variantele lor convenționale.
„Dacă vrei să renunți la gluten, deși nu ai niciun fel de sensibilitate, dar te gândești că acest lucru te-ar face mai sănătos, mai gândește-te. De foarte multe ori, alimentele 'fără gluten' conțin mai multă sare, mai mult zahăr, mai multe grăsimi saturate și automat mai multe calorii decât variantele lor convenționale”, a precizat Carmen Brumă.
3. Introducerea pseudocerealelor în dietă
Carmen Brumă recomandă celor cu intoleranță la gluten să încerce pseudocereale precum quinoa, hrișcă, mei și amarant. Aceste alternative nu conțin gluten și conțin proteine, fibre, vitamine și minerale.
„Încearcă să introduci în alimentație, dacă ești intolerant la gluten, pseudocerealele adică: quinoa, hrișcă, mei, amarant, care conțin multe proteine, fibre, vitamine și minerale”, a dezvăluit Carmen Brumă, pe rețelele sociale.
Vezi această postare pe Instagram
Carmen Brumă a dezvăluit cele trei metode care te ajută să crești absorbția fierului în organism din vegetale, în perioada postului.
„Iată trei metode care te ajută să crești absorbția fierului în organism din vegetale, în perioada postului.
1. Adaugă în mesele tale o sursă importantă de vitamina C, cum ar fi pătrunjel, ardei sau zeama de lămâie.
2. Evită să bei în timpul mesei cafea, ceai negru, ceai verde, deoarece taninurile obținute de acestea pot împiedica absorbția fierului.
3. Încearcă să prepari termic, să gătești alimentele care conțin acid oxalic, cum ar fi roșiile, spanacul, prazul, pentru că, astfel, vei reduce cantitatea de acid oxalic, iar absorbția fierului nu va fi diminuată.”, a spus Carmen Brumă, pe rețelele sociale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News