Carnea pe care Mihaela Bilic o recomandă pentru consum în sezonul rece: „Avem chimie bună cu ea”

Data publicării:
Mihaela Bilic/ captură video Doctor de bine
Descriere foto: Mihaela Bilic/ captură video Doctor de bine

Mihaela Bilic subliniază importanța includerii unui anumit tip de carne în dietă, pentru a oferi organismului energia necesară și substanțele nutritive esențiale în sezonul rece.

A început să se simtă cu adevărat frigul de toamnă, iar ultima lună din acest sezon îndeamnă la schimbări atât în garderobă, cât și în obiceiurile alimentare. Mai este doar o lună până la venirea oficială a iernii, iar organismul nostru resimte deja nevoia unor mese mai consistente și mai hrănitoare. Înainte de începerea postului Crăciunului, medicul nutriționist Mihaela Bilic a adus în discuție importanța grăsimilor în alimentație, cu accent pe beneficiile aduse de carnea de porc și alte produse de origine animală.

„Apetitul nostru se schimbă când vine frigul. Ne ispitesc și ne e poftă de lucruri un pic mai consistente. Înainte să vină postul Crăciunului, am zis să fac o pledoarie pentru produsele din carne și pentru carnea împănată”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.

„Grăsimea are rolul ei în alimentație”

Mihaela Bilic a subliniat că grăsimile au un rol esențial în alimentație, mai ales în sezonul rece, când aportul energetic este necesar pentru confortul termic. Deși un consum excesiv poate duce la acumularea kilogramelor, grăsimea în sine nu este nocivă, ci esențială, mai ales în lunile friguroase.

„Grăsimea are rolul ei în alimentație. Foarte mult timp ne-a fost frică de grăsime și ne-am trezit că zahărul face mai mult rău, ne-a fost frică de făinoase și de tot ce înseamnă carbohidrați, Da, e adevărat, carbohidrații împreună cu grăsimea îngrașă, însă grăsimea nu trebuie exclusă din alimentație, mai ales acum, în sezonul rece.

Apropo de cărnuri, o s-o iau pe rând, pentru că nu seamănă o grăsime cu alta și ar fi bine să nu punem la colț grăsimea, așa, în bloc, mai ales grăsimea animală. Există această tendință să considerăm că grăsimea care este de origine vegetală are numai beneficii și cea animală are numai bube negre. Ei bine, nu!”, a precizat medicul nutriționist.

Te-ar putea interesa și: Dieta minune prin care poți mânca câtă carne vrei pe zi. Mihaela Bilic: „Putem scăpa de la 10 până la 15 kilograme pe lună, cu o condiție”

Importanța grăsimilor Omega 3

Deși există surse vegetale de Omega 3, cum ar fi semințele de in, corpul uman absoarbe mai bine aceste grăsimi din produse de origine animală, cum ar fi peștele gras sau gălbenușul de ou. Consumul de pește de două-trei ori pe săptămână sau includerea ouălor în dietă contribuie semnificativ la asigurarea necesarului zilnic de Omega 3.

„Dacă vine vorba de grăsimea animală, o să pun pe primul loc, pe un piedestal, grăsimile Omega 3, pentru că sunt niște grăsimi esențiale. Organismul nostru are nevoie de ele zilnic și, culmea, bietul de el nu poate să le sintetizeze. Aici există un mit care ne spune că luăm Omega 3 din semințe de in. Da, există Omega 3 în parte vegetală, însă organismul nostru e proiectat să o asimileze mai bine din produsele de origine animală.

Deci lăsăm semințele să fie mâncate de găină, de păsărele, de peștii mici care mănâncă fitoplancton și noi luăm Omega 3-ul care a fost deja procesat animal și îl înghițim și în procesăm extrem de eficient. Avem nevoie de Omega 3 în fiecare zi. Nu o să mâncăm pește în fiecare zi, însă, dacă mâncăm de două, trei ori pe săptămână, deja este foarte bine. Găsim Omega 3 și în gălbenușul de ou. Oul se întoarce în forță în sezonul rece. Avem nevoie și de pește gras, și de ou”, a declarat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Te-ar putea interesa și: 

Atenție, carnea de porc nu trebuie evitată

În privința cărnii, Mihaela Bilic consideră carnea de porc mai potrivită decât cea de vită, datorită conținutului de grăsimi mononesaturate, similare cu cele din uleiul de măsline. De altfel, în tradiția românească, porcul ocupă un loc special, iar din punct de vedere nutrițional este încadrat alături de carnea de pui și curcan.

„Dacă mergem mai departe la capitolul cărnuri, vreau să pun porcul mai sus decât vita. Avem în grăsimea de porc un tip de grăsime mai puțin saturată. Din cauza asta, mai aproape de uleiul de măsline de acizii grași mononesaturați, nu întâmplător putem mânca slăninuță, cubulețe mici cu un pic de pâine.

Mai greu cu grăsimea din vită. Noi, prin definiție, românii, suntem consumatori de carne de porc. Avem chimie bună cu ea. La capitolul genetică, 98% avem similarități. Putem spune că porcul este o carne albă, este încadrată alături de vițel și de carnea de pui și de curcan în cărțile de nutriție. Deci, de porc, numai de bine. Da, putem să consumăm carne de porc, chiar și cu un strop de grăsime”, a precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Atenție la excesul de grăsime Omega 6

În ceea ce privește grăsimile vegetale, medicul a atras atenția asupra excesului de Omega 6, regăsită din abundență în uleiul de floarea-soarelui, care, spre deosebire de Omega 3, este proinflamatoare. Mihaela Bilic a subliniat importanța echilibrului dintre cele două, recomandând reducerea consumului de ulei de floarea-soarelui și creșterea celui de pește gras, ouă și carne de porc slabă.

„La capitolul grăsimi vegetale, atenție mare la excesul de grăsime Omega 6, din nou o grăsime esențială pe care organismul o găsește în tot uleiul de floarea soarelui. Noi avem tendința să consumăm în exces. Spre deosebire de Omega 3, care este antiinflamatoare, Omega 6 este proinflamatoare. Atunci, degeaba mâncăm Omega 3 dacă nu reducem cantitatea de Omega 6. Să o lăsăm mai moale cu acest ulei de floarea soarelui și creștem consumul de pește gras, ou, chiar și o cărniță de porc. Bucata pe care o punem în tigaie trebuie să fie aleasă, să nu fie cea mai grasă din porc. Nu ne ferim de grăsime, pentru că fără grăsime nu ne e bine”, a mai spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel