În Postul Crăciunului, există un aliment care, deși face parte din categoria produselor de origine animală, este permis în anumite zile de post. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat care sunt beneficiile acestui aliment pentru sănătate.
În Postul Crăciunului, când mulți dintre noi aleg să se abțină de la produsele de origine animală, există o excepție importantă: peștele. Deși teoretic postul presupune 40 de zile fără carne, 15 dintre acestea sunt dedicate consumului de pește.
Mihaela Bilic susține că, deși ambele sunt surse excelente de proteine de înaltă calitate, peștele se digeră mai ușor și conține grăsimi benefice, cum sunt acizii grași mononesaturați și Omega 3, spre deosebire de carnea de animale care este mai bogată în grăsimi saturate. De asemenea, peștele este o sursă importantă de minerale esențiale, precum iod, zinc, seleniu și crom, care sunt mai greu de obținut din alte surse.
„Joi a fost dezlegare la pește și o să mai fie și în weekend. Știați că în Postul Crăciunului, din cele 40 de zile fără produse animale, 15 sunt cu pește? Oare peștele nu este tot carne? Se vede treaba că și religia îl tratează diferit, tocmai pentru că este atât de important pentru echilibrul nostru nutrițional.
Cum de reușesc peștele și carnea să fie atât de asemănătoare și, totuși, atât de diferite? Deși termenul «carne» se referă la orice tip de țesut muscular de origine animală, în practică există o percepție diferită pentru carne și pește.
Ambele sunt surse de proteine de calitatea întâi. E vorba de proteine complete, dar cele din pește se digeră mai ușor. Și la capitolul grăsimi, peștele este superior cărnii: conține acizi grași mononesaturați plus Omega 3, spre deosebire de carne, unde predomină grăsimile saturate.
Despre minerale nu mai vorbim, mediul acvatic este mai bogat în oligoelemente față de mediul terestru, deci în pește vom găsi mult iod, zinc, seleniu și crom”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.
Te-ar putea interesa și: Alimentul cel mai des consumat în post care devine o bombă calorică dacă gătit greșit. Mihaela Bilic: „De la 70 de calorii pe 100 de grame, ajunge până la 450”
Beneficiile consumului de pește sunt multiple. În special pentru copii, acesta este esențial pentru dezvoltarea creierului și a funcției vizuale. De asemenea, este recomandat în cazurile de alergii alimentare sau intoleranțe, fiind o sursă de proteine sigure. La adolescenți, peștele susține dezvoltarea masei osoase și musculare, iar pentru adulți, contribuie la menținerea siluetei și combaterea inflamațiilor.
Pe lângă acestea, peștele ajută la menținerea unui ten frumos, la ameliorarea celulitei și protejează împotriva îmbătrânirii, având totodată un rol benefic asupra sănătății hepatice și cardiovasculare. Medicul nutriționist Mihaela Bilic susține că oricare tip de pește este benefic, iar diversitatea acestuia este cheia pentru o dietă echilibrată și sănătoasă.
„La copii, peștele este esențial în dezvoltarea optimă a creierului și a funcției vizuale, trebuie introdus în dieta bebelușilor înainte de carne. În caz de alergii alimentare sau intoleranțe, tot peștele este cea mai sigură sursă de proteine. La pubertate și adolescență avem în pește un aliat când vine vorba de grăsimi esențiale și vitamine necesare creșterii, sintezei de hormoni, dezvoltării masei osoase și musculare. Pentru adulții care țin la siluetă și vor să scape de kilogramele în plus, peștele este soluția - combinația de proteine și grăsimi din pește elimină inflamația din organism și intensifică arderile.
Când vine vorba de piele frumoasă, ameliorarea celulitei și protecție împotriva îmbătrânirii, cine credeți că vă ajută? Ați ghicit, tot peștele! Adăugați la asta efectul protector hepatic și cardiovascular, plus rol în creșterea imunității, și obțineți un tablou complet al beneficiilor consumului de pește. Ce fel de pește, veți întreba? Orice fel, pește să fie. Cu cât mai diferit, cu atât mai bine: mic și mare, slab și gras, autohton și de import, de captură, de crescătorie, proaspăt, în conservă sau congelat.
Nu vă pierdeți în detalii și nu căutați peștele perfect, important este să consumăm pește. Dați la o parte toate miturile și prejudecățile legate de pește, alegeți speciile care sunt pe gustul vostru, gătiți-l cât mai simplu și mâncați-l cât mai desi”, a precizat Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News