Castravetele este un aliment nelipsit din dieta noastră. Pe lângă gustul răcoritor și energia pe care ne-o oferă, castraveții au și multiple beneficii pentru sănătate.
„Când sunt combinate, substanțele nutritive care se găsesc în castraveți oferă beneficii precum hidratarea crescută, pierderea în greutate, digestia și sănătatea intestinului”, a declarat pentru revista RunnersWorld nutriționistul Chloe Twist.
1. Castraveții au un conținut ridicat de substanțe nutritive
În ciuda faptului că are puține calorii, castravetele conține foarte mulți nutrienți - în special în coajă și semințe care sunt cea mai densă parte a nutrienților. Un castravete (300 de grame) conține:
45 de calorii
11g carbohidrați
2g proteine
2g fibre
62% din aportul zilnic de vitamina K
14% din aportul zilnic de vitamina C
13% din aportul zilnic de potasiu
10% din aportul zilnic de magneziu
12% din aportul zilnic de mangan
De asemena, castraveții conțin și „antioxidanți precum vitamina C, mangan, beta-caroten, flavonoide, lignani, taninuri și triterpene, plus „minerale precum fosforul și cuprul”.
2. Hidratează
„Castraveții au un conținut ridicat de apă, mai exact 95%. Prin urmare, o porție de castravete feliat, în jur de 120 de grame, este aproape la fel de eficientă ca un pahar de apă pentru hidratarea corpului.”
De asemenea, conțin electroliți importanți precum potasiu, magneziu și fosfor.
3. Sunt bogați în cucurbitacină
Castraveții conțin niveluri ridicate de cucurbitacină, o clasă de compuși vegetali. „Cucurbitacina este cea care conferă castravetelor aroma sa amară și este, de asemenea, unul dintre cei mai cercetați compuși vegetali produși de acesta”, spune Twist.
„Este conceput ca un mecanism de apărare împotriva erbivorelor, dar este un fitonutrient care acționează împotriva inflamației, microorganismelor și chiar tumorilor canceroase la om”, adaugă ea.
4. Ajută la slăbit
Datorită conținutului ridicat de apă și a faptului că au zero grăsimi, „castraveții sunt o gustare ideală pentru cei care doresc să slăbească”, spune Twist. „Castraveții vor ajuta la hidratarea corpului și, prin urmare, vor suprima senzația de foame.”
5. Ajută în procesul de digestie
La fel ca majoritatea legumelor, castraveții ajută procesul de digestie. „Castraveții lucrează pentru a vă încetini digestia datorită fibrelor solubile”, spune Twist.
„Conținutul lor de apă contribuie la acest lucru, deoarece menținerea unei hidratări adecvate reglează și mișcările intestinului și previne constipația”, adaugă ea.
6. Susțin sănătatea intestinală
Castraveții sunt minunați pentru sănătatea intestinelor. Spre deosebire de alte forme de carbohidrați, aceștia sunt ușor de digerat.
„Fiind săraci în FODMAP - carbohidrați fermentabili rapid - castraveții sunt ideali pentru a vă îmbunătăți sănătatea intestinului atunci când sunt consumați alături de alte alimente bogate în nutrienți. Mineralele pe care le conțin sunt ușor de digerat, în special magneziul, care are proprietăți antiinflamatorii.”
De asemenea, și varianta fermentată a castraveților (murați), este o alegere sănătoasă.
7. Reduc tensiunea arterială
Castraveții au, de asemenea, un potențial de scădere a tensiunii arteriale. Mai multe studii au legat fructul de o reducere a hipertensiunii arteriale (hipertensiune arterială). Acest lucru se datorează în principal conținutului lor ridicat de potasiu.
8. Au proprietăți antiinflamatorii
Inflamația, răspunsul imunitar natural al corpului, este un bonus în doze mici. Dar când este cronică, inflamația poate deteriora celulele sănătoase, ducând la probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și anumite tipuri de cancer. Castraveții pot ajuta la ameliorarea acestui tip periculos de inflamație.
„Când vine vorba de proprietățile antiinflamatorii ale castraveților, majoritatea provin din fitonutrienții care se găsesc în interiorul lor.„Flavonoidele și triterpenele sunt cunoscute pentru a efectul de combatere al stresul oxidativ care provoacă inflamația.”
9. Întăresc oasele
„Conțin aproximativ 19% din aportul zilnic recomandat de vitamina K, care deține proprietăți de întărire a oaselor atunci când este asociat cu calciu”, spune Twist.
„Castraveții conțin, de asemenea, 4% din aportul zilnic recomandat de vitamina C, care ajută la producerea de colagen în organism, care joacă un rol vital în asigurarea dezvoltării sănătoase a oaselor.”
10. Castraveții îmbunătățesc vederea
‘Beta-carotenul este transformat în vitamina A de către ficat și acest lucru poate îmbunătăți atât vederea periferică, cât și vederea nocturnă prin scăderea stresului oxidativ cauzat atunci când ochii noștri sunt expuși la lumină. Împreună cu flavonoidele și triterpenele găsite în castraveți, luptă și împotriva stresului oxidativ care declanșează inflamația.” explică specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News