Cât de des trebuie să schimbi lenjeria patului și ce se întâmplă dacă amâni

Data actualizării: | Data publicării:
Unsplash.com/ autor Alexandra Gorn
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Alexandra Gorn

Când ai schimbat ultima dată cearșafurile de pe pat? Săptămâna trecută? Cu o săptămână înainte? Sau poate că a trecut atât de mult încât ai pierdut noțiunea timpului.

Deși majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății (și Fundația Somnului) îndeamnă oamenii să își schimbe așternuturile cam o dată pe săptămână,  nu toată lumea o face. 

Dar, în afară de factorul igienic, amânarea schimbării lenjeriei de pat ar putea avea câteva efecte negative asupra sănătății. 

Ar trebui să vă propuneți să vă spălați așternuturile săptămânal pentru a controla alergiile și problemele de piele, dar există modalități prin care puteți extinde în siguranță acest termen la aproximativ două săptămâni.

 

Cearșafurile nespălate pot declanșa alergii (atât cele vechi, cât și cele noi)

Faceți cunoștință cu dușmanul cel mare al celor care suferă de alergii: acarienii din praf. 

"Aceste creaturi minuscule, asemănătoare unor insecte, ar putea fi cel mai frecvent factor declanșator al astmului și alergiilor pe tot parcursul anului, iar ele se dezvoltă în lenjeria de pat", spune Melanie Carver, director Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA).

Deși nu le puteți vedea cu ochiul liber, lenjeria de pat murdară este plină de aceste creaturi microscopice.

 "Ele se hrănesc în principal cu micii fulgi de piele umană pe care oamenii îi elimină în fiecare zi", spune Carver. 

Cu fiecare răsucire și întoarcere între așternuturi, în mod natural, vă desprindeți de celulele moarte ale pielii pentru ca acarienii să se înfrupte din ele.

"Aceste celule de piele își croiesc drum până în straturile interioare ale mobilei, covoarelor, lenjeriei de pat și chiar ale jucăriilor de pluș", spune Carver. 

Acarienii de praf în sine, precum și - ahem - excrementele pe care le lasă în urmă, sunt alergeni comuni pentru mulți oameni.

Acarienii de praf nu sunt singurii care se pot acumula în așternuturi nespălate și care te fac să strănuți. 

"În climatele umede, lenjeria de pat poate dezvolta mucegai", spune Carver. "În plus, polenul poate intra în dormitor prin ferestrele deschise sau poate rămâne pe haine sau pe părul tău."

Și să nu uităm de părul animalelor.

 "Părul de animale poate ajunge pe paturi", spune Carver. "Animalele de companie cu părul lung pot, de asemenea, transporta polenul în interior în timpul anotimpurilor cu mult polen, cum ar fi primăvara și toamna."

De fapt, un studiu din august 2018 din Current Allergy and Asthma Reports a constatat că dormitoarele sunt puncte fierbinți pentru expunerea la alergeni, deoarece petrecem ore întregi inhalând și expirând aerul în timp ce dormim. Mai mult de 90 la sută dintre dormitoare conțineau trei sau mai mulți alergeni detectabili, iar 73 la sută aveau niveluri ridicate ale acestora.


Credeți că ați scăpat pentru că nu aveți alergii? Potrivit studiului, dormitul într-o cameră plină de acarieni, păr de animale, polen sau ciuperci ar putea de fapt să vă sensibilizeze la alergen, declanșând o nouă reacție.


Conform AAFA, semnele unei alergii la acarieni includ:


Strănut
Curgerea nasului și/sau congestie
Mâncărimi, ochi roșii sau apoși
Mâncărimi la nivelul nasului, gurii, gâtului sau pielii
curgeri postnasalen(un flux de mucus din spatele nasului în gât)
Tuse

"Dacă alergia vă declanșează astmul, este posibil să aveți, de asemenea, dificultăți de respirație, senzație de strângere sau durere în piept și un sunet de fluierat sau șuierat atunci când expirați", spune Carver.

Ca și cum aceste simptome nu ar fi suficient de supărătoare de la sine, ele pot duce și la probleme de somn. Un studiu din august 2017 din Allergy, Asthma, and Clinical Immunology a concluzionat că somnul slab este foarte legat de rinita alergică. Și, bineînțeles, un somn prost vă compromite sănătatea în nenumărate moduri.

 

Ar putea duce la erupții cutanate


Cearșafuri + umiditate = potențiale probleme ale pielii.

"Dacă transpiri sau salivezi în timpul nopții sau dacă faci exerciții fizice seara și nu faci duș înainte de culcare, ai putea dezvolta acnee sau foliculită", spune Robin Evans, MD, dermatolog certificat și instructor clinic de dermatologie la Albert Einstein School of Medicine.

Dacă vă rostogoliți în transpirație sau vă odihniți obrazul pe o pernă îmbibată de salivă, aceste substanțe vă pot bloca glandele sebacee (care vă căptușesc porii și secretă ulei pentru a vă menține pielea moale și hidratată). "Când glandele sebacee sunt înfundate, acel ulei rămâne blocat în interior", spune Dr. Evans. "Acest lucru declanșează un răspuns inflamator care duce la apariția punctelor negre sau a punctelor albe."

Foliculita, sau "scalpne", apare în același mod. "Excesul de transpirație înfundă foliculii de păr, creând inflamație și formarea unui coș sau a unei pustule pe scalp", spune Dr. Evans.

 

Lenjeria nespălată nu este neapărat un pericol pentru piele

"Deși ar putea exista un risc teoretic de a dezvolta afecțiuni ale pielii [de la dormitul în lenjerie nespălată], acest lucru nu este stabilit în literatura științifică", spune medicul dermatolog Heather Woolery-Lloyd, director al Skin of Color Division din cadrul University of Miami Department of Dermatology și purtător de cuvânt al Skin of Color Society. Cu alte cuvinte, pielea ta ar putea fi ok, chiar dacă au trecut secole de când nu ți-ai mai băgat așternuturile la spălat.

 

Ați putea dezvolta o erupție cutanată


Umflăturile roșii și mâncărimile sunt un alt indiciu că ar putea fi timpul să vă împrospătați lenjeria de pat.

"Mucegaiul sau ciupercile se pot dezvolta în așternuturi umede", spune Dr. Evans. "În funcție de gradul de mucegai și de cât de sensibilă este pielea ta, acest lucru ar putea provoca crize de eczemă sau o reacție alergică a pielii numită dermatită de contact."

Detergentul de rufe poate fi un pericol pentru piele

Persoanele predispuse la erupții cutanate trebuie, de asemenea, să țină cont de acest lucru: "Este important de reținut că spălarea cearșafurilor cu detergenți care au parfumuri și alte substanțe chimice poate agrava eczema", spune Dr. Woolery-Lloyd. Deci, dacă aveți pielea sensibilă, folosiți un produs delicat, fără parfum, etichetat "free and clear".

"De asemenea, evitați balsamurile de rufe și foile de uscare, care au în ele particule de siliciu care pot provoca iritații", spune Dr. Evans.


Cât de des ar trebui schimbate alte tipuri de lenjerie de pat


Nu doar așternuturile reprezintă o problemă. Iată cât de des ar trebui să spălați sau să schimbați alte lenjerii de pat, potrivit Sleep Foundation:

Husa de plapumă: La fiecare 2 săptămâni până la 1 lună
pilota/pătura: La fiecare 2 până la 3 luni
Pernele: la fiecare 4 până la 6 luni



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel