Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, ne-a dezvăluit câteva reguli importante pe care trebuie să le știm la masa de Paște.
Medicul Doru Negru de la SANADOR ne-a vorbit despre câteva principii importante pe care ar trebui să le știm cu toții, înainte de a ne așeza la masa de Paște, care în fiecare an este extrem de bogată și plină cu tot felul de bunătăți. Unul dintre alimentele care este nelipsit de la ospățul din aceste trei zile sfinte este, fără doar și poate, oul vopsit roșu. Cu toate acestea, există români care obișnuiesc să coloreze extrem de multe ouă, pe care să le consume ulterior. Astfel, specialistul a dezvăluit câte zile ne putem bucura de ele după ce le-am vopsit, astfel încât să nu facem o toxiinfecție alimentară.
„Peste tot scrie 30 de zile, ele se păstrează la frigider. Ideea care e ? Ouăle se păstrează și după fiert tot la rece. Acum nu înțeleg de ce să fierbi 100 de ouă și apoi să le mănânci. Fierbi 10, pentru că mai multe nu-ți trebuie și să fim cinstiți, ouăle fierte tari tare sunt indigeste, nu sunt bune, nu sunt gustoase. Mănânci o zi, două, trei, nu se întâmplă nimic. Acum, niciodată nu mi-au ținut ouăle mai mult de două săptămâni, nu am văzut.”, a declarat medicul Doru Negru în emisiunea la DC News și DC Medical.
Extrem de blamată a fost de-a lungul timpului și clasica vopsea de ouă, pentru care optează extrem de multe gospodine, din considerentul faptului că este adesea mult mai la îndemână, decât alte variante naturale de colorare. Astfel, chiar dacă multe păreri spun că este nocivă, medicul mărturisește că nu ne vom îmbolnăvi de la ea, atât timp cât consumăm ouă într-o cantitate moderată.
„Cu vopseaua e aceeași poveste, peste tot se spune că are tot felul de substanțe toxice. Dacă mănânci un ou, două, nu se pune, nu ai cum să te îmbolnăvești, să te intoxici cu tot felul de metale grele de la un ou sau două. Dacă mănânci 10 este cu totul altceva. Dar cine te pune să mănânci 10? E ușor de spus, simplu de înțeles, dar îngrozitor de greu de făcut, nu pentru că ar fi greu, ci pentru că este invers decât am făcut toată viața și decât face toată lumea din jurul nostru, aici e problema.”, mai spune acesta.
Te-ar putea interesa și: Pască cu aluat de cozonac și cremă de ciocolată. Rețeta delicioasă a Jamiliei pe care trebuie să o ai neapărat pe masa de Paște
O altă tradiție a românilor este aceea de a savura câteva delicatese imediat după slujba de Înviere. Dacă este sau nu sănătos acest obicei aflați mai jos.
„E o tradiție, și care e problema dacă mănânci o dată? Nu se întâmplă nimic, e prima sau ultima dată când mâncăm după ora 00:00? Haide să fim serioși, nu ne-am dus cu toții la nuntă și am mâncat de la amiază până dimineața? Și la slujbă faci mișcare, ai fost la biserică și te-ai întors, nu toate bisericile sunt lângă casă, ai făcut ceva plimbare. Cât mănânci? Ai ciocnit un ou, este tradiție, e firesc, cu o feliuță de cozonac și bei un pahar de vin, nu e nicio problemă.”, mai spune medicul Doru Negru.
Urmărește întreaga emisiune:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News