Descoperă riscurile intoxicației alimentare atunci când mănânci pe plajă pentru a le evita. Geanta frigorifică este esențială pentru a menține alimentele în siguranță, dar este important să alegi și alimentele potrivite și să urmezi anumite măsuri de precauție.
Odată cu sosirea verii și a temperaturilor ridicate, mulți profită de ocazie pentru a petrece ziua la plajă, la râu sau la piscină. Dacă intenționezi să iei mâncare cu tine, este esențial să iei măsuri de precauție pentru a evita intoxicațiile alimentare. Bacteriile care cauzează boli transmise prin alimente se dezvoltă rapid la temperaturi cuprinse între 5 °C și 45 °C, cunoscută sub numele de "zona de pericol".
Potrivit Eroski Consumer, "există de obicei un exces de încredere" atunci când se ia mâncare la plajă, crezând că lăsarea acesteia la umbră pentru câteva ore este suficientă pentru a o menține proaspătă și sigură. Cu toate acestea, la umbră, termometrul poate atinge cu ușurință 25-30 °C vara, temperaturi ideale pentru dezvoltarea bacteriilor patogene precum Salmonella sau E. coli, care își pot dubla numărul la fiecare 15-20 de minute. În plus, încrederea în simțurile noastre pentru a detecta alimentele alterate nu este întotdeauna fiabilă, deoarece bacteriile patogene adesea nu alterează aspectul, mirosul sau gustul alimentelor. Pe de altă parte, unele alimente sunt mai delicate decât altele și se alterează mai ușor, cum ar fi prăjiturile cu cremă de frișcă în comparație cu șunca crudă.
Te-ar putea interesa și: Sănătatea orală și impactul asupra sănătății generale. Dr. Mihaela Răescu: „Când nu este o dantură sănătoasă, avem probleme cu sănătatea întregului organism”
Pentru a reduce riscurile de intoxicație alimentară atunci când mănânci pe plajă, se recomandă:
- Să fii extrem de atent la igienă atunci când manipulezi alimentele, spălând bine mâinile și ustensilele.
- Să menții alimentele în afara "zonei de pericol" de temperatură, folosind o geantă frigorifică cu acumulatoare de frig.
- Consumă mâncarea cât mai repede posibil, evitând să stea prea mult timp de la sosirea la plajă.
- Să ai grijă cu alimentele delicate, cum ar fi maioneza de casă, salatele, omletele, pastele, mezelurile sau șunca.
Te-ar putea interesa și: Top 5 fructe pe care să le consumi pentru o sănătate mai bună. Recomandarea făcută de Dan Vodnar, unul din cei 2% oameni de știință din lume
Dacă nu este posibil să menții mâncarea refrigerată corespunzător, Eroski Consumer sugerează să optezi pentru alternative mai sigure:
- Conserve de pește, leguminoase sau legume, pentru a fi consumate direct sau folosite ca ingrediente.
- Fructe și legume întregi, evitând să le iei deja tăiate.
- Alte alimente, cum ar fi fructele uscate, fructele uscate sau batoanele de cereale.
Bucură-te de o masă pe plajă, respectând măsurile de precauție necesare. Alegerea alimentelor potrivite, menținerea lor la temperaturi sigure și consumarea lor cât mai repede este esențială pentru a evita neplăcerile și pentru a petrece o zi frumoasă de vară, notează 20minutos.es.
Te-ar putea interesa și: Cum să slăbești 20 de kilograme în doar 6 luni. Cori Grămescu dezvăluie pașii pe care trebuie să-i faci: „Îți vor aduce cea mai mare parte din rezultatele dorite”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News