Invitată în cadrul emisiunii „Vorbește Lumea”, medicul nutriționist Alina Epure a vorbit despre alimentele care produc inflamație în corp și a dezvăluit care sunt alternativele mai sănătoase.
Alina Epure, medic nutriționist, a evidențiat importanța alegerilor alimentare conștiente atunci când vine vorba de sănătate. Consumatorii informați au capacitatea de a analiza ingredientele din produsele pe care le consumă. O listă lungă de ingrediente indică adesea prezența substanțelor chimice, ceea ce sugerează un produs mai degrabă artificial decât natural. Astfel, este esențial să fim prudenți în privința alimentelor pe care le alegem pentru a ne asigura că acestea contribuie la o dietă sănătoasă și echilibrată.
„Atunci când ne dorim să investim în sănătate este important să fim atenți la tot ce ajunge în corpul nostru, iar dacă vorbim de alimentele ambalate, atunci un consumator informat este cel care investește cel mai mult în prevenție. Ne uităm la etichete și vedem lista lungă sau scurtă de ingrediente. Dacă un biscuit are 20 de ingrediente este clar că nu are doar ingrediente naturale. Apoi încercăm să vedem ce are corespondent în natură. De multe ori, pe lista de ingrediente avem foarte multe substanțe chimice. Ceea ce arată că este produs mai mult în laborator și nu suntem siguri dacă putem să digerăm astfel de alimente”, a precizat Alina Epure, medic nutriționist.
Medicul nutriționist a dezvăluit care sunt alimentele ce pot provoca inflamații în organism. Printre acestea, se numără zahărul alb, făina albă și sarea, consumate în exces. Aceste ingrediente pot duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv dureri de cap, balonare și disconfort general. De asemenea, alimentele prăjite asociate cu adăugarea excesivă de sare, contribuie la inflamație. În schimb, Alina Epure recomandă consumul de făină integrală și cereale sănătoase, precum quinoa și ovăzul, care sunt benefice pentru organism.
Inflamația nu afectează doar sănătatea fizică, ci și bunăstarea mentală. Aceasta poate avea un impact semnificativ asupra memoriei și stării generale de spirit. Alimentele procesate, pline de zahăr și coloranți artificiali, sunt în special dăunătoare. De aceea, este esențial să ne axăm pe fructe, legume și nuci, care sunt cheia unei alimentații echilibrate. De asemenea, momentul din zi și cantitatea consumată sunt la fel de importante, influențând astfel impactul acestor alimente asupra sănătății noastre, a precizat medicul nutriționist.
Te-ar putea interesa și: Cristina Spătar, dezvăluiri despre relația cu Vicențiu Mocanu și neîmplinirea pe care o are: „De asta nu renunț”
„În primul rând, tot ce înseamnă praf alb. Zahăr alb, făină albă și sare albă consumată în exces. Toate aceste prafuri produc inflamație. Vorbim apoi și despre alimentele prăjite și sarea adăugată în exces, dar baza este reprezentată de prafurile albe. Sunt foarte multe variante de ciocolată care merită să ajungă în corpul nostru, dar este importantă cantitatea. Inflamația se poate manifesta oriunde, din cap până în picioare. Pornind de la dureri de cap, stări de balonare, disconfort, probleme legate de memorie, până la patologii. Zahărul este problema și tot ce înseamnă coloranți artificiali. Făina albă este prezentă în foarte multe alimente care fac parte din meniul copiilor și al adulților.
Dacă este făină neagră, este minunată, este la baza piramidei alimentară și chiar se recomandă consumul de quinoa, hrișcă, secară, ovăz, pâine integrală. Tot ce este cu un conținut ridicat de făină albă, zahăr și grăsimi nesaturate reprezintă un context favorabil pentru inflamație. Sarea este bună, dar în limita unei lingurițe pe zi. Orice aliment prăjit aduce în contextul interior un proces inflamator pentru ficat. Ficatul obosește susținând aceste procese de detoxifiere după ce ne-am intoxicat cu alimente prăjite.
Sunt foarte importante aceste alimente ca substrat. De ce ajung în meniul nostru? Multe dintre el fac parte din alimentația copiilor, adolescenților, adulților și atunci se creează un context de patologie pornind din farfurie. Cred că în spatele fiecărei dependențe este o poveste, ce goluri dorim să acoperim. Noi nu suntem pregătiți să pierdem, ci să înlocuim. Și atunci este important ce punem în loc. Cred că soluțiile sunt în fructe, legume, nuci, caju, migdale, dar contează foarte mult momentul zilei și cantitatea pe care o consumăm”, a explicat Alina Epure, în cadrul emisiunii „Vorbește Lumea”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News