Chef Joseph Hadad a dezvăluit care este cantitatea de proteină ce trebuie să fie consumată la o masă.
Joseph Hadad este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari chefi din România, lucru care nu mai este un secret pentru nimeni. Celebrul chef obișnuiește să-și țină fanii la curent pe rețelele de socializare cu fel de fel de sfaturi culinare și trucuri, care să le ușureze viața românilor în bucătărie. Așadar, cel mai nou articol postat de acesta pe blogul său personal vorbește despre cantitatea de proteină care este recomandată a fi consumată la o masă.
„Dacă tot ne-am ocupat de garnituri săptămâna trecută, am putea acum să punem și niște proteine animale în farfurie. Dar câte? Care este porția ideală de carne sau de pește pentru o persoană? Când să cumperi mai puțin sau mai mult? Multe din gospodine merg pe sistemul de măsurare „ochiometric”, dar probabil că știți porțiile imense ale mătușii sau minuscule ale vecinei… Așa că mai bine să aveți niște date ceva mai concrete, mai ales dacă așteptați musafiri la masă și gătitul obișnuită de zi cu zi trebuie adaptat.”, a scris Joseph Hadad, pe blogul său personal.
Te poate interesa și: Chef Joseph Hadad, rețetă inedită de legume la cuptor: „Trucul este să îi așezați cu tăietura în jos. Vor prinde o crustă delicioasă”
Așadar, în primul rând, trebuie să diferențiem preparatele în care urmează să includem carnea. Concret, este vorba despre un fel principal sau despre un aperitiv? Dacă vorbim de prima variantă, atunci chef Joseph Hadad ne-a oferit întocmai cantitatea corectă pe care trebuie să o avem în farfurie, la fiecare masă.
„Atunci când faceți cumpărăturile trebuie să țineți cont de câteva aspecte. În primul rând dacă preparatul este un fel principal sau un starter. Pentru primul veți avea nevoie de mai multă proteină decât pentru cel de-al doilea. Apoi trebuie să vă gândiți dacă veți găti proteina de sine stătătoare sub formă de friptură, de exemplu, sau dacă va fi inclusă într-o mâncare precum o ciorbă sau tocăniță. Și nu în ultimul rând, țineți cont și de meseni pentru a evita atât risipa alimentară, cât și înfometarea lor. Într-un fel gătești pentru un grup de balerine și în alt fel pentru o echipă de rugby.
Tabelele de specialitate vorbesc despre o porție medie de 200 g de proteină crudă per persoană în cazul în care aceasta este servită de sine stătătoare. De aici țineți, însă, cont că unele cărnuri se micșorează destul de mult la gătire. De exemplu, un mușchi de vită scade cu aproximativ 25%, iar un antricot ajunge la o greutate de 80-85% din cea inițială, la fel ca și în cazul cărnii tocate. Pentru pui, procentul rămas după gătire este de 70%. Așa că în cazul acestora, 200-220 g de carne crudă per persoană este potrivit.”, a continuat bucătarul chef.
Te poate interesa și: Chef Joseph Hadad, trucuri din restaurantele italienești: „Considerați-l ca pe un condiment, nu ca pe un ingredient principal”
Când vine vorba de pește însă, bucătarul chef explică faptul că situație stă aproximativ la fel ca și în cazul vitei. Totuși, când vorbim de fructele de mare cu cochilie, aici trebuie să vă aprovizionați cu o cantitate mai mare, pentru a vă sătura.
„Și peștele și fructele de mare se comportă aproximativ la fel, păstrând undeva în jur de 80% din greutatea inițială după gătire. Iar în cazul celor cu cochilie, precum scoicile, se recomandă în jur de jumătate de kilogram de persoană.
Pe de altă parte, curcanul și mielul scad mai mult în greutate odată ce sunt gătite, pierzând până la 40-45% din aceasta.”, a mai dezvăluit Joseph Hadad.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News