Ce cantitate de fructe ar trebui să mănânci pe zi pentru scăderea colesterolului, potrivit unui studiu

Data publicării:
Sursă foto: Freepik
Descriere foto: Sursă foto: Freepik

Fructele și legumele nu trebuie să lipsească din alimentația noastră dacă vrem ca aceasta să fie variată și, mai ales, sănătoasă. Totuși, dacă dorim să reducem colesterolul, trebuie să le consumăm într-o anumită cantitate.

O dietă echilibrată ne poate oferi toți nutrienții de care are nevoie organismul nostru și, în plus, dacă este variată, ne vom bucura de ea fără a ne plictisi, contribuind totodată la îmbunătățirea sănătății noastre. O dietă bună trebuie să conțină carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase, așa cum se întâmplă cu dieta mediteraneană.

Până acum, am auzit întotdeauna că porția zilnică recomandată de fructe și legume era de cinci bucăți, adică aproximativ 400 de grame, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Totuși, în cazul în care scopul nostru este să scădem colesterolul, se pare că există o tehnică mai specifică și cu rezultate mai bune, conform unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition: trebuie să consumăm două mere pe zi.

Te-ar putea interesa și: Top 5 fructe pe care să le consumi pentru o sănătate mai bună. Recomandarea făcută de Dan Vodnar, unul din cei 2% oameni de știință din lume

Două mere: porția zilnică de fructe pentru scăderea colesterolului

Există un proverb care spune că „un măr pe zi ține doctorul departe”. Consumul a două mere pe zi a fost legat, conform studiului menționat, de o îmbunătățire a sănătății cardiovasculare și de scăderea colesterolului.

Acest efect asupra nivelurilor de colesterol se produce datorită pectinei pe care o conține, o fibră solubilă care împiedică acumularea colesterolului pe pereții arterelor, reducând astfel riscul de boli de inimă. Polifenolii din mere reduc colesterolul „rău”.

Pe lângă beneficiile pe care le pot avea împotriva hipercolesterolemiei, merele sunt considerate fructe complete datorită numeroaselor beneficii pe care le au pentru sănătate. Ele conțin vitaminele B1 și B6, care îmbunătățesc memoria; conțin fier, care ajută la întărirea părului și unghiilor; vitamina C, care întărește sistemul imunitar, întărește pereții vaselor de sânge și ajută la cicatrizarea rănilor; sunt o sursă de calciu și fosfor, care îmbunătățesc capacitatea musculară și reglează tranzitul intestinal.

Rezultatele studiului sunt promițătoare, dar nu sunt concludente, așa cum au menționat cercetătorii, fiind necesară investigarea în acest domeniu. De aceea, nu se recomandă abandonarea medicamentației utilizate pentru tratarea acestei afecțiuni și înlocuirea acesteia.

Te-ar putea interesa și: Fructul de vară care te ajută să adormi, previne tumorile și îmbunătățește tranzitul intestinal

Colesterol: ce să mâncăm (și ce să nu mâncăm) pentru a-l scădea

Cel mai bun mod de a reduce nivelul colesterolului este să faci unele modificări în alimentație, cum ar fi evitarea alimentelor care îl conțin, precum ficatul și alte organe, gălbenușul de ou, creveții și produsele lactate din lapte integral. De asemenea, este recomandat să creștem aportul de fibre solubile, cum ar fi cele din cereale integrale și leguminoase, precum și fructe și legume, dar pești bogați în acizi grași omega-3. Se recomandă de obicei reducerea cantității de sare adăugată în mâncăruri, precum și a cantității de alcool consumată, lucru care ar trebui făcut întotdeauna cu moderație și, în unele cazuri, chiar eliminat complet din dieta noastră, relatează 20minutos.es.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel