Ce greșeli facem atunci când ne spovedim. Preotul Nicolae Dima: „Nu are efect dacă facem aceste lucruri”

Data publicării:
Preotul Nicolae Dima, YouTube
Descriere foto: Preotul Nicolae Dima, YouTube

Preotul Nicolae Dima a dezvăluit care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când mergem la spovedit. 

Preotul Nicolae Dima a explicat, în cadrul unui videoclip postat pe pagina sa de YouTube, care sunt cele mai mari greșeli pe care oamenii le fac, în momentul în care merg să se spovedească. 

Iată ce facem greșit și ce nu ar trebui să mai facem de acum înainte atunci când ne spovedim:

„Ne este rușine să spunem toate păcatele

La un moment dat, mi-a povestit un preot că și-a aruncat ochii pe lista celui care se spovedea și a văzut, dintr-o privire, un anumit păcat care era pe listă, dar cel care se spovedea, nu l-a mărturisit, de fapt, și a trecut peste el. În ultima clipă s-a gândit că este prea jenant să vorbească despre păcatul respectiv. Bineînțeles, preotul care a observat acest lucru, nu i-a spus că a uitat să mărturisească ceva, nu avea voie să facă asta. L-a încurajat să vină, din nou, la spovedanie cât mai curând și s-a gândit să facă așa pentru că data viitoare este posibil ca tot contextul emoțional al spovedaniei să fie mai prielnic, iar respectiva persoană să fie într-o stare sufletească care să-i permită să mărturisească și păcatul pe care acum nu a avut curajul să îl spună. Acest lucru ne indică faptul că suntem prea atenți la preot și prea puțini atenți la prezența lui Dumnezeu. În fața lui Dumnezeu nu are rost să ascunzi ceva. 

Spunem că nu am făcut prea multe păcate

Preotul, când aude acest lucru, nici nu știe ce să facă, dacă să zâmbească îngăduitor, să încerce să spună că suntem cu toții păcătoși sau să se supere și să înceapă să fie aspru. Toti avem păcate, deci vezi care sunt păcatele tale. Dacă vii la spovedit și nu știi ce să îi spui preotului, înseamnă că nu te-ai cercetat pe tine, însuți, suficient de bine. Nu uitați că avem trei categorii d epăcate: cele cu gândul, cele vorba și cele cu faptele. 

Când spunem că le-am făcut pe toate, în afară de crimă

Cel care spune așa, nu știe pentru ce se spovedește. Te spovedești ca să culegi, ca să extragi din viața ta păcatele și să le vindeci, pentru că fiecare păcat în parte, fiecare patimă este o rană în sufletul tău. Nu are efect o astfel de spovedanie. Fiecare păcat important trebuie discutat în parte. 

Vorbim prea mult despre context

Dăm prea multe detalii despre cum s-a întâmplat totul, despre cât erai de supărat, despre cum s-a întâmplat totul. Este,de fapt, o încercare de a justifica păcatul și de a-l face să pară mai explicabil. Nu te acuză nimeni de păcatele tale, deci nu este nevoie să te scuzi. 

Dăm vina pe alții

Se exagerează enorm atunci când vine vorba despre cum am fost provocați să facem ceea ce am făcut. La spovedanie vorbim despre noi. În momentul în care vorbim despre oricine altcineva, de fapt, facem un păcat. Asta se întâmplă acolo unde ar trebui să ne vindecăm. 

În loc să vorbim despre păcate, la spovedanie vorbim despre alte lucruri

Este important de știut faptul că nu ne întâlnim cu preotul ca să obținem compasiunea lui sau ca să ne dea sfaturi generale despre viață. 

Nu mergem la spovedanie pregătiți

Dacă nu mergeți la spovedanie cu o listă, ar trebui să o faceți. Nu mergeți cu lista ca să vă spuneți păcatele formal, ci ca să nu uitați ceva, pentru că se întâmplă foarte des să uităm. ”, a spus preotul Nicolae Dima. 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel