Este important să facem distincția între ceea ce ne ajută să prevenim răceala, printr-o dietă sănătoasă și alte obiceiuri precum exercițiile fizice, de ceea ce ne ajută doar să alinăm simptomele odată ce virusul a apărut.
În plină toamnă, răceala începe să bată la ușă, iar gândul ne duce imediat la remediul bunicii: miere și citrice, în special portocale și lămâi. Acestea sunt alimente excelente pentru a calma anumite simptome, dar nu sunt la fel de eficiente în a ajuta sistemul imunitar să facă față unui virus. Frunzele verzi, de asemenea, conțin beneficii în acest sens.
Publicitatea ne-a învățat că vitamina C este cheia pentru combaterea răcelii, motiv pentru care imediat asociem citricele cu prevenirea răcelii, dar există dovezi științifice? Ca vitamină, aceasta trebuie să fie prezentă în dieta noastră zilnică, deși este adevărat că efectul său preventiv asupra răcelii nu a fost dovedit. Totuși, există anumite indicii conform cărora vitamina C ar putea reduce durata răcelii, dacă este consumată înainte de apariția acesteia.
Te-ar putea interesa și: Cum arată farfuria perfectă pentru o alimentație echilibrată și cea pentru cura de slăbire. Recomandările medicului nutriționist Mihaela Bilic
Printre cele mai nutritive legumele care sunt recomandate de Facultatea de Medicină de la Harvard se află spanacul, care ocupă una dintre primele poziții, alături de varza kale, salată verde sau rucola. Toate aceste legume au în comun o combinație excepțională de vitamine (A, C, K, B, E) și minerale, printre care se remarcă potasiul. Potrivit bazei de date nutriționale din Statele Unite, spanacul câștigă detașat în ceea ce privește vitaminele și mineralele față de celelalte legume recomandate.
Pentru a face față unei răceli sau gripei, este esențial ca sistemul imunitar să fie într-o formă cât mai bună. Consumul regulat de alimente cu valoare nutrițională ridicată, precum spanacul, contribuie la acest lucru. Este o legumă care se remarcă și prin conținutul său ridicat de folați, nutrienți din complexul vitaminei B de care corpul are nevoie pentru a produce globule roșii și pentru a rămâne sănătos.
Te-ar putea interesa și: Carnea permisă în Postul Crăciunului. Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt beneficiile pentru sănătate: „Dați la o parte toate miturile și prejudecățile. Mâncați cât mai des!”
Deocamdată, nu au fost stabilite relații clare între starea bună a sistemului imunitar și consumul unui anumit aliment. De la Harvard se subliniază că nu este indicat să ne concentrăm asupra unui singur produs, ci ceea ce contează este calitatea generală a dietei. Același lucru poate fi valabil și invers: produse precum băuturile îndulcite sau alimentele ultraprocesate, dușmani ai unei bune stări generale de sănătate, sunt și dușmani ai sistemului imunitar.
De asemenea, specialiștii de la universitatea americană reamintesc că starea bună a organismului nu depinde doar de alimentație, ci trebuie să fie completată de anumite obiceiuri: exerciții fizice regulate, renunțarea la fumat, somn suficient și reducerea stresului, printre altele, relatează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News