Ce să adaugi în paharul cu apă pentru a elimina stresul și inflamația cronică din organism. Recomandarea medicului nutriționist Mihaela Bilic

Data publicării:
Mihaela Bilic/ captură video Doctor de bine
Descriere foto: Mihaela Bilic/ captură video Doctor de bine

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit ce să adaugi un paharul cu apă pentru a elimina stresul și inflamația cronică din organism.

Sănătatea începe din interior, iar unul dintre cele mai simple obiceiuri pe care le putem adopta pentru a ne proteja organismul este legat de un pahar cu apă. 

Ce să adaugi în paharul cu apă pentru a elimina stresul și inflamația cronică din organism

Dimineața, un pahar cu apă călduță este un obicei des recomandat. Însă adăugarea unui pliculeț de probiotice poate transforma acest ritual într-un adevărat ajutor pentru organism. Prin acest gest simplu, coloniile de bacterii benefice din intestin primesc un impuls care contribuie la întărirea imunității, reducerea inflamației și îmbunătățirea răspunsului organismului la stres. Este, practic, o combinație între hidratare și susținerea echilibrului intestinal.

Adoptarea unui astfel de obicei, chiar dacă pare mic, poate avea un impact mare asupra organismului. Hidratarea zilnică și susținerea microbiotei prin probiotice sunt pași esențiali pentru a face față stresului și pentru a susține un stil de viață sănătos.

„Toată lumea spune că e bine să bei un pahar cu apă călduță dimineața la trezire. Nu știu dacă e mit sau adevăr, dar eu vă propun un ritual și mai interesant. Un pahar cu apă vie, adică apă cu bacterii benefice. Ca să avem grijă de sănătate, trebuie să avem grijă de microbiota intestinală. Și ce grijă mai bună decât o doză de probiotice în fiecare dimineață. Hidratare și transplant de bacterii vii.

Stați așa bine cu imunitatea încât să credeți că este inutil un astfel de ritual? Mâncați zilnic alimente fermentate și ați atins starea de eubioză, adică echilibru dintre coloniile de bacterii bune și rele? Aveți o alimentație diversificată cu aport optim de fibre prebiotice ca să hrăniți microbiota?”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

Ce probiotice alegem?

Mai mult, Mihaela Bilic subliniază că stresul activează mecanisme hormonale care influențează sănătatea intestinală, cresc nivelul de cortizol și amplifică inflamația în tot organismul. În acest context, probioticele devin aliați valoroși.

Pentru rezultate eficiente, probioticele alese trebuie să fie de calitate, să conțină un număr mare de bacterii vii și să includă compuși prebiotici care hrănesc aceste bacterii benefice. Este un pas simplu, dar cu beneficii pe termen lung, mai ales într-o perioadă în care stresul și stilul de viață dezechilibrat pot afecta imunitatea și sănătatea generală.

„Chiar dacă sunteți asigurați pe toate planurile, eu tot o să vă întreb. Cu stresul, cum stați? Pentru că și el, stresul, depinde de echilibru intestinal. Iar la capitolul stres, inflamație și sindrom de burnout, disbioza este un factor cauzator și agravant. Haideți să lămurim câteva noțiuni. Ce înseamnă burnout? Este o stare de epuizare extremă atât mentală cât și fizică. Stresul cronic activează axa hipotalamă-hipofizo-suprarenală și crește nivelul de cortizol. Dezechilibru hormonal produce un dezechilibru la nivel intestinal, scade numărul de bacterii benefice și apare disbioza, cu inflamație generalizată în tot corpul și accentuarea simptomelor de epuizare.

În prezent, dragii mei, nu avem o pilulă magică care să ne scape de stres, însă bacteriile cu care coabităm știu să lupte cu stresul. Anumite tulpini probiotice, precum lactobacillus și bifidobacteriile, reduc inflamația și reglează răspunsul organismului la stres. Tot ele reduc nivelul de cortizol, întăresc bariera intestinală și modulează inflamația sistemică. În plus, contribuie la creșterea producției de serotonină, hormonul responsabil de starea de bine.

Sănătatea începe din interior, iar schimbările pe care le facem în stilul de viață trebuie să țină cont și de coloniile de bacterii benefice din intestin. Pe ele trebuie să le multiplicăm, să le creștem și să le hrănim dacă vrem să fim rezistenți la stres.  Ce probiotice alegem? Unele de calitate, cu impact real, care să conțină un număr mare de bacterii vii, dar și compuși prebiotici necesari hrănirii acestora”, a mai spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel