Ce să mănânci pe vremea caniculară și ce alimente și băuturi să eviți. Anca Alungulesei: „Nu ne ajută corpul în această perioadă”

Data actualizării: | Data publicării:
Anca Alungulesei, captură video Youtube, La Măruță
Descriere foto: Anca Alungulesei, captură video Youtube, La Măruță

În zilele toride de vară, alegerea corectă a alimentelor devine crucială pentru starea ta de bine. Anca Alungulesei a spus ce să incluzi în dieta ta pentru a te hidrata și a rămâne energizat pe vreme caniculară, dar și ce alimente și băuturi ar trebui să eviți pentru a preveni disconfortul termic și deshidratarea.

Pe vreme caniculară, multe persoane se confruntă cu pierderea poftei de mâncare, somnul întrerupt și lipsa de energie. Alegerea alimentelor potrivite poate face o diferență majoră în combaterea efectelor căldurii extreme. Așadar, o dietă adecvată și echilibrată este esențială pentru a face față zilelor toride de vară. Invitată în cadrul emisiunii lui Cătălin Măruță, Anca Alungulesei a spus ce este bine să mâncăm și să bem pe vreme caniculară, dar și ce alimente ar trebui să evităm.

„Creierul impactează 100% stomacul. În această perioadă este important să știm că în corpul nostru au loc anumite schimbări fiziologice care nu țin de noi. Nu avem putere asupra lor. Hipotalamusul este o componentă a creierului nostru și este ca un termostat, ca un radar care se asigură că el, corpul nostru, este în starea de homeostază.  Când este foarte cald afară Ne-ar ajuta foarte mult să alegem conștient alimentele care sunt extrem de bogate în apă, în special, adică alimentele care ne ajută corpul să se hidrateze”, a spus Anca Alungulesei în cadrul emisiunii „La Măruță”, de pe Pro TV. 

Ce este bine să mâncăm și să bem pe vreme caniculară

Anca Alungulesei recomandă ca în zilele toride de vară să consumăm cât mai multe lichide, iar apa este este esențială pentru menținerea hidratării. Printre alimentele pe care este bine să le să le includem în dieta noastră se numără pepenele, verdețurile, fructele de pădure și castraveții, toate fiind bogate în apă și nutrienți esențiali. Aceste alimente ajută la menținerea hidratării și la răcorirea corpului în zilele cu temperaturi extreme. 


„Toată lumea știe că pepenele este bogat în apă, are 90% apă. Este minunat în perioada verii, mai ales când sunt aceste călduri, dar trebuie consumat cu măsură. 

De asemenea, trebuie să mâncăm tot ce înseamnă verdețuri, adică salate în fiecare zi.

Evident, cel mai important aliment, în special pe vreme caniculară, este apa.

Fructele de pădure, care sunt răcoritoare, care conțin multă apă și mulți antioxidanți sunt ideale și în această perioadă.

De asemenea, castravetele, care este foarte valoros și foarte bogat în apă.

Aceste cinci alimente ne ajută în această perioadă, când temperaturile sunt extreme, iar corpul nostru se încălzește foarte repede și se deshidratează. De asemenea, aceste alimente sunt bune și în restul anului”, a precizat Anca Alungulesei.

Te-ar putea interesa și: Miturile și pericolele uriașe ale zahărului. Anca Alungulesei: „Șocul asupra organismului este diferit”

Ce NU este bine să mâncăm și să bem pe vreme caniculară

De asemenea, este crucial să evităm alimentele grele, bogate în zaharuri, proteine și grăsimi nesănătoase, care pot contribui la disconfort și deshidratare. Potrivit specialistei, printre acestea se află alimentele picante, cum ar fi ardeiul iute, carnea roșie, care este greu de digerat și poate încălzi corpul în timpul digestiei, cafeaua, consumată în exces, sucurile carbogazoase, micii și dulciurile bogate în zahăr alb rafinat.

„Nu trebuie să alegem alimente care nu au aproape deloc apă și sunt extrem de bogate în zaharuri, foarte bogate în proteine și în grăsimi nesănătoase.

Ardeiul iute l-aș pune în categoria de „Așa nu”, pentru că ridică temperatura corpului. Corpul nostru are nevoie ca alimentele consumate, cele bogate în lichide, să ne răcorească corpul, nu să-l încălzească. Alimentele picante nu ne ajută în această perioadă. Ar fi mai bine să le evităm.

De asemenea, carnea roșie nu ne ajută, pentru că este destul de greoaie și de digeră destul de greu. Corpul se încălzește în momentul în care digeră aceste alimente.

Totodată, mai avem cafeaua, care ne deshidratează. Nu spune nimeni să nu bem cafea, dar nu trebuie să consumăm prea multă în timpul zilei.

Sucurile carbogazoase, negru și galben, toată lumea le cunoaște. Ne deshidratează și nu ne ajută corpul în această perioadă. 

Bineînțeles, nu ne ajută nici dulciurile bogate în zahăr alb rafinat.

De asemenea, nu în ultimul rând, am mai avea micii”, a mai declarat Anca Alungulesei.

Te-ar putea interesa și: Anca Alungulusei, despre alimentul care ne prostește și e consumat pe scară largă: Neuronii noștri mor, iar capacitatea noastră de învățare scade

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel