Ce se întâmplă cu artistele și influencerii afgani de pe reţelele sociale, după venirea talibanilor la putere

Data publicării:

Cântăreţe şi influenceri cu zeci şi sute de mii de urmăritori pe Instagram, YouTube sau Tik Tok au dispărut din peisaj, după ce venirea talibanilor la putere a provocat un veritabil seism pe reţelele sociale afgane

Fostă participantă la emisiunea "Afghan Star", Aadiqa Madadgar, de 22 de ani, era celebră datorită vocii ei incredibile.

Musulmană praticantă, cu capul mereu acoperit de văl, ea îşi petrecea zilele postând numeroase video-uri, urmărite de 21.200 de abonaţi pe YouTube şi de 182.000 pe Instagram.

Recent, unul dintre aceste video-uri o arăta râzând în hohote în timp ce tăia un pepene. Într-un altul, ea cânta o melodie folclorică într-o cafenea, fiind acompaniată de un prieten la chitară.

De asemenea, a fost filmată în timp ce mânca pizza cu nişte prieteni în timpul unei vizite în oraşul Kandahar, leagăn al talibanilor.

Pe 14 august, tonul ei s-a schimbat radical când, pentru prima dată, şi-a exprimat opinia politică pe Instagram.

"Nu-mi place să-mi împărtăşesc durerea online, dar m-am săturat de toate astea. Inima mea e frântă când văd că pământul meu, patria mea sunt distruse", a postat ea.

A doua zi, militanţii talibani au pătruns în Kabul şi de atunci ea nu a mai postat nimic.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Afghan Star 14⚡صدیقه مددگار (@sadiqa_madadgar)

 

Mulţi influenceri s-au decis să fugă

Milioane de tineri afgani - în special femei şi membri ai minorităţilor religioase - se tem că toate fostele lor postări i-ar putea pune în pericol.

Ei îşi amintesc de modul în care talibanii au impus o versiune ultrarigoristă a legii islamice, între 1996 şi 2001. Femeile aveau interdicţie de a ieşi din casă fără un însoţitor bărbat şi de a munci, iar fetele de a merge la şcoală. Femeile acuzate de greşeli precum adulterul erau biciuite şi ucise prin lapidare.

Ayeda Shadab era un simbol al modei pentru mulţi tineri afgani, cu 290.000 de urmăritori pe Instagram şi 400.000 pe TikTok.

În fiecare zi, ea defila în ultimele ţinute primite de magazinul său la modă din Kabul. Într-un dintre cele mai recente video-uri, ea poza într-o rochie de bal asimetrică şi transparentă, în timp ce fondul sonor era asigurat de melodia "Levitating", a solistei Dua Lipa.

Dar Ayeda nu-şi făcea nicio iluzie asupra consecinţelor venirii la putere a talibanilor pentru femeile care, ca ea, lucrau în domeniul modei. "Dacă talibanii cuceresc Kabulul, oamenii ca mine nu vor mai fi în siguranţă", a declarat ea pentru canalul german ZDF într-un recent interviu.

"Pe femeile care, ca şi mine, nu poartă vălul, muncesc, ei nu pot să le accepte", a mai spus ea.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ayeda Shadab ???? (@ayedashadab)

Înspăimântată de revenirea talibanilor la putere, s-a decis să fugă şi recent a anunţat că a ajuns în Turcia. Alte celebrităţi şi influencer-i de prim-plan au încercat să procedeze la fel.

Aryana Sayeed, una dintre cele mai celebre cântăreţe afgane, a postat miercuri un selfie în timp ce se afla la bordul unui avion al armatei americane cu destinaţia Doha.

"Sunt bine şi sunt în viaţă după câteva nopţi pe care nu le voi putea uita niciodată", a scris ea. "Inima, rugăciunile şi gândurile mele sunt mereu alături de voi", a adăugat cântăreaţa.

Ţinte ale represaliilor

Alţii au avut mai puţin noroc. Zaki Anwari, un tânăr fotbalist care juca în echipa naţională de tineret, publica adesea selfie-uri. El a suferit o cădere mortală după ce a încercat să se agaţe de un avion american care decola de la Kabul, notează Agerpres.

În urma recomandărilor militanţilor, jurnaliştilor şi asociaţiilor, Facebook a anunţat rapid noi funcţii care le permit utilizatorilor afgani să-şi facă rapid conturile inaccesibile.

Proprietar al WhatsApp, Facebook a precizat că-i consideră pe talibani o "organizaţie teroristă" de ani de zile şi că în consecinţă blochează conturile talibanilor pe platforma sa şi pe Instagram.

Grupul american de apărare a drepturilor omului Human Rights First a publicat mai multe sfaturi în dari şi în paştună privind modul în care afganii îşi pot suprima istoricul conturilor.

Din punctul de vedere al lui Raman Chima, responsabil pentru Asia în grupul de apărare a internetului Access Now, reţelele sociale ar trebui mai degrabă să se axeze pe evaluarea mesajelor talibanilor care vor incita la violenţă decât să aibă încredere în desemnările guvernamentale.

El a explicat pentru AFP că autorii postărilor "pot fi ţinta represaliilor, să fie acuzaţi că sunt necredincioşi sau non-musulmani nu numai de talibani, ci şi de alte grupuri extremiste din ţară", notează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel