Ce se întâmplă cu organismul tău atunci când mănânci alimente picante. Ce avertizează specialiștii

Data actualizării: | Data publicării:
Ardei, foto Unsplash/ Daria Nepriakhina
Descriere foto: Ardei, foto Unsplash/ Daria Nepriakhina

Experții au dezvăluit efectele secundare ale alimentelor picante asupra sănătății organismului tău. 

În primul rând, ce face ca alimentele să aibă gust picant?


Capsaicina, un compus chimic care se găsește în alimentele picante, cum ar fi piperul, care este responsabil pentru acea senzație de arsură pe care o simțim atunci când mâncăm.


Deși s-ar putea să nu vă placă căldura pe care o emană capsaicina, compusul se mândrește cu beneficii pentru sănătate. De exemplu, capsaicina poate servi ca analgezic, conform Bibliotecii Naționale de Medicină.


Ca medicament topic, capsaicina este folosită în special pentru a ameliora durerile nervoase. Problemele articulare, precum artrita reumatoidă, și afecțiunile pielii, cum ar fi psoriazisul, pot fi, de asemenea, tratate cu unguente sau geluri care conțin capsaicină, potrivit University of Michigan Health.


Consumul de alimente picante întregi poate avea și alte efecte asupra organismului. Iată câteva dintre ele.


Efectele alimentelor picante asupra organismului


S-ar putea să aveți arsuri la stomac


"Mai multe afecțiuni medicale pot fi exacerbate de consumul de alimente picante", spune Mary Matone, RD, dietetician la Culina Health.


Luați de exemplu boala de reflux gastroesofagian, sau GERD, de exemplu. Afecțiunea se caracterizează prin refluxul acidului gastric în esofag, ceea ce poate provoca o senzație de arsură în tractul gastrointestinal superior și în piept.


"În timp ce mâncarea picantă nu este considerată a fi o cauză primară a GERD, cu siguranță o poate exacerba", spune Matone. "Deși mecanismul este necunoscut, alimentele picante pot irita esofagul deja afectat, provocând arsuri la stomac și disconfort."


Mai mult, capsaicina poate încetini viteza cu care alimentele se deplasează prin stomac, crescând riscul de reflux ca rezultat, conform unui studiu din iulie 2017 în Journal of Neurogastroenterology and Motility.


Este o concepție greșită că alimentele picante pot crește riscul de ulcer gastric, conform University of Chicago Medicine.


"De fapt, capsicum poate reduce de fapt producția de acid gastric", spune Matone. "Ca urmare, alimentele picante, și în special cele care conțin capsicum, pot ajuta de fapt la îmbunătățirea simptomelor la cei cu ulcer peptic."


S-ar putea să slăbiți 


Există câteva teorii privind modul în care alimentele picante pot contribui la pierderea în greutate. Cercetările sugerează că ingredientele picante ar putea crește arderea caloriilor și a grăsimilor sau ar putea reduce pofta de mâncare, conform unei revizuiri din octombrie 2021 publicată în revista Appetite.


Crește durata de viață 


S-a observat că persoanele care au mâncat alimente picante aproape zilnic au avut o șansă cu 14% mai mare de a trăi mai mult decât persoanele care au mâncat alimente picante mai puțin de o dată pe săptămână, conform unei analize din august 2015 din The British Medical Journal.


Deși studiul a fost observațional (și, prin urmare, nu poate dovedi cauza și efectul), este posibil ca proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale capsaicinei să fi contribuit la aceste potențiale beneficii pentru longevitate, potrivit Harvard T.H. Chan School of Public Health.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel