Iată care sunt avantajele pe care le poți avea, dacă renunți definitiv la alcool.
Extrem de multe persoane recurg la câte un pahar de alcool cel puțin la petreceri, acolo unde acesta este aproape nelipsit. Dacă consumat în cantități reduse și ocazional, acesta nu ne poate afecta sănătatea, în momentul în care abuzăm de el, alcoolul își poate pune amprenta negativ asupra organismului. Mai mult, dacă renunți definitiv la el, corpul va resimți și el imediat o serie de beneficii, pe care ți le vom expune mai jos, potrivit EatThis.
Sănătatea inimii tale se îmbunătățește
Dacă renunți la alcool, acest lucru îți poate duce și o scădere a tensiunii arteriale, dar și reducerea riscului de boli cardiovasculare. Un studiu din 2016 a constatat că cei care evită alcoolul sau își reduc semnificativ consumul pot experimenta o îmbunătățire a funcției cardiace.
Brittany Lubeck, dietetician înregistrat spune: "Cercetările arată că consumul regulat de alcool poate duce la hipertensiune arterială, boli coronariene, accident vascular cerebral și alte probleme cardiace. Prin urmare, este de la sine înțeles că renunțarea la băutură reduce riscul de afecțiuni cardiace. Cu toate acestea, merită să subliniem că aceste efecte asupra inimii sunt observate mai ales la persoanele care beau în exces. Consumul moderat de alcool nu este asociat cu un risc crescut de afecțiuni cardiace."
Ficatul va fi unul sănătos
Potrivit specialiștilor, alcoolul poate contribui la inflamarea ficatului și la boala ficatului gras. Cu toate acestea, renunțarea la alcool îi oferă ficatului tău șansa de a se repara și regenera.
"Alcoolul este metabolizat de ficat, iar consumul excesiv de alcool poate duce la afectarea ficatului, inclusiv ficatul gras, hepatita alcoolică și ciroza", spune Trista Best, dietetician înregistrat. "Renunțarea la alcool permite ficatului să se regenereze și să se repare, promovând sănătatea sa generală."
Poți slăbi
Alcoolul este dens din punct de vedere caloric, furnizând 7 calorii pe gramul consumat. În plus, acestea sunt "calorii goale", care nu oferă nicio valoare nutritivă.
"În funcție de cantitatea de alcool pe care o beți în mod regulat, renunțarea definitivă la el poate duce la pierderea în greutate", spune Lubeck.
În plus, renunțarea la alcool duce adesea la alegeri alimentare mai bune, deoarece mulți oameni au pofte crescute în timp ce beau.
Calitatea somnului tău se va îmbunătăți
În timp ce alcoolul ar putea induce inițial somnolență, studiile sugerează că acesta poate perturba ciclul de somn, ducând la o odihnă de proastă calitate. Atunci când renunți la alcool, tiparele de somn se normalizează adesea, ceea ce duce la o noapte mai odihnitoare, care are beneficii pentru generală.
"Alcoolul poate perturba ciclul de somn, ceea ce duce la dificultăți în a adormi. Renunțând la el, puteți experimenta o îmbunătățire a calității și duratei somnului. Un somn mai bun are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea funcției cognitive, reglarea dispoziției și bunăstarea generală", explică Best.
Îți vei stimula sistemul imunitar
Nu în ultimul rând, specialiștii subliniază că alcoolul poate suprima sistemul imunitar, făcându-te mai susceptibil la boli și infecții. Eliminarea alcoolului din rutina ta îți poate întări sistemul imunitar și îți poate face corpul mai rezistent în fața bolilor.
Lubeck spune: "Consumul excesiv de alcool pe termen lung a fost asociat cu o imunitate slabă. De fapt, el poate crește riscul de pneumonie, septicemie și chiar cancer. Prin urmare, renunțarea la băutură poate fi o modalitate de a susține și, eventual, de a vă îmbunătăți sistemul imunitar. Un sistem imunitar mai bun înseamnă un risc mai mic de infecții și de anumite afecțiuni de sănătate."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News